In landelijke gebieden gebruiken reeds 31 miljoen inwoners bioenergie als alternatieve vorm van energie. Vooral de steun van de Asian Development Bank speelt een belangrijke rol in het bewustwordingsproces van boeren en vooral boerinnen.
Traditioneel gebruiken de boeren steenkool, stro en sprokkelhout voor verwarming en koken. Na 5 jaar onderzoek lanceerden het ministerie van Financiën en de ‘Aziatische Ontwikkelingsbank’ in 2003 een programma voor het efficiënt gebruik van landbouwafval. De bank schonk voor 33 miljoen $ leningen aan de rurale provincies Shanxi, Hubei, Henan and Jiangxi. De provincie Shanxi doet daar op haar beurt nog eens 8,2 miljoen $ bij. Meestal bezorgt dit programma financiering aan duizenden projecten die biomassagas produceren en dit in combinatie met groentenkweek, al of niet in serres, en veeteelt. Ook een aantal grootschalige biomassaprojecten staan op stapel en tegen het jaareinde moeten alle projecten in werking zijn.
De boeren krijgen leningen voor de helft van de installatiekosten van hun biomassaoven en ze krijgen ook training hoe deze duurzaam te gebruiken, aldus Liu Wenyong van Shanxi’s Rurale Energiedienst. Door de ADG-biomassaprojecten werden meer dan 9000 personen gevormd, waarvan 60 % vrouwen, aldus Liu. In de vier provincies samen zullen meer dan 34.000 personen van het initiatief profiteren. Enerzijds gaat het, zoals bijvoorbeeld in Jiaocheng, om nieuwe varkensboerderijen van 9000 dieren waarvan in een eerste fase 100 gezinnen gratis aangeleverde energie zullen krijgen; dit aantal wordt later uitgebreid tot 300 gezinnen tegen een minimale kost. Anderzijds zijn er gewoon boeren die, zoals Wu Ailing, een 45 jaar oude boerin uit Xiguan in Shanxi’s Qixiankanton, hun gegenereerde bioenergie gebruiken om drie keer per dag te koken. Wu betaalde 2000 yuan van haar eigen geld en kreeg een overheidstoelage van 1500 yuan. Ze kweekt 30 varkens en gewassen op minder dan één hectare. De stedelijke consumenten verkiezen echter zuivere groenten, die Wu 30 % meer opleveren dan de chemisch gekweekte. Volgens Wu is het bioenergiesysteem 1000 yuan goedkoper per jaar vergeleken met steenkool. Zo wordt een aanzienlijke vermindering van CO² gerealiseerd. De afgelopen vijf jaren heeft China meer dan 10 miljard yuan geïnvesteerd in de bouw van biomassaprojecten in rurale gebieden. Volgens een wetenschappelijk onderzoek eerder dit jaar zou in 2020 één derde van de energie in landbouwgebieden kunnen opgewekt worden via bioenergie.
Zie ook World Bank video, You Tube-video