Sociale onrust in China. Het is wellicht het goede moment voor de Chinese arbeiders om voor de dag te komen met hun grieven nu na de crisis talrijke bedrijven hun investeringen in China willen verhogen.
De vloed van sociale acties is al een tijdje geleden komen opzetten. Vorige maand gingen meer dan 1000 arbeiders van een Hyundaitoeleveraar in actie, met 15 % opslag als resultaat. In mei staakten 5000 werkers bij Nikon naar aanleiding van een incident met giftig gas. Ook bij KFC in Shenyang bekwam de vakbond een loonsverhoging met 30 %. Bij lcd-schermenproducent Admiral Overseas Corporation stijgen de lonen dit jaar eveneens met 20 %. Merry Electronics, dat 4000 personeelsleden heeft in Shenzhen en ook druk ondervindt om de lonen boven de 900 yuan te laten uitstijgen, maakte bekend dat het landinwaarts vestigingen plant waar de lonen minder hoog liggen. Elektronicaproducent Inventec opent in november een nieuwe productielijn in Chongqing.
Het is wellicht het goede moment voor de Chinese arbeiders om voor de dag te komen met hun grieven. Een onderzoek door Manpower bij 3607 Chinese ondernemingen wees uit dat 30 % van die bedrijven meer personeel wil aannemen, terwijl dit vorig jaar maar 10 % was. Niet meer dan 4 % van de werkgevers is van plan het personeelsbestand in te krimpen. Dat cijfer van 30 % is het hoogste sedert 6 jaar. Dat de actie bij Honda-Guangqi uitbrak nadat Honda beloofde de productie in China tegen 2012 met één derde te verhogen en bereid was daar 920 miljoen voor te spenderen, is wellicht geen toeval. Overigens staat de loonkost bij Honda maar in voor 10% van de totale kosten; bij Alpha Networks (ICT) is het nog geen 3 %. Overigens citeert de Financial Times een Nomurastudie waaruit blijkt dat de industriële bedrijven tussen 1994 en 2008 hun arbeidsproductiviteit jaarlijks met 21 % zagen stijgen, terwijl de loongroei beperkt was tot 13 % per jaar. Volgens professor Cai Fang stegen de lonen van de migranten reeds met 19 % in 2008 en met 16 % in 2009, en zullen deze blijven stijgen. Er is immers een nieuwe generatie van migranten aangetreden die niet het geduld en incasseringsvermogen heeft van de eerste generatie en die ook hogere verwachtingen heeft ten aanzien van het leven en werken in de stad.
De crisis zoals die voelbaar is in het westen, lijkt in China onbestaande. Volkswagen tekende zopas een contract van 520 miljoen $ voor een nieuwe fabriek in Foshan, waar 4000 personen zullen werken en vanaf 2013-14 maar liefst 300.000 wagens per jaar van de band zullen rollen. Bij de kmo’s uit Hongkong zouden er echter wel 2500 bedrijven op 50.000 aan denken te sluiten. Bij Foxconn, waar als reactie op de golf van zelfmoorden ook een loonsopslag beloofd werd, wil de directie onderhandelingen met de klanten (zoals Apple, HP, Dell, Sony…) opstarten om de beloofde loonsverhogingen deels op hen te verhalen. Ook wil de holding Hon Hai afstappen van het model fabriek/dorp dat ze tot nu toe aanhing. Dit zou impliceren dat Foxconn zijn sociale diensten, zoals zwembaden, aan de overheid verkoopt en desgevallend, zoals voor de slaapgebouwen, terugleent. Foxconn stelt 400.000 werknemers tewerk in Shenzhen en 800.000 in China. De onderneming onderhandelt momenteel om in de hoofdstad van de binnenprovincie Henan te Zhengzhou (waar de lonen minder hoog zijn) een onderneming op te starten. Naar verluidt zou concurrent Quanta de lonen in de lente reeds hebben verhoogd. Concurrent Inventec opent dan weer in november in Chongqing een grote productie-eenheid omdat de lonen er minder hoog liggen dan in de Parelrivier-delta. Compal– de grootste producent van laptops- zal de lonen van zijn werknemers in China licht verhogen.
Bron: SCMP, FT, China Daily, Peoples Daily, Asia Times
Zie ook CCTV over de gevolgen van de loonsverhoging