De Autonome Regio Tibet zag vorige maand het aantal toeristen pieken tot een recordaantal van 1,22 miljoen. Dit levert een inkomen op van meer dan een miljard yuan voor de regio. Het aantal is het dubbele van vorig jaar, toen het na de rellen van maart 2008 wel abnormaal kalm was. Van januari tot juli verwelkomde Tibet 2,7 miljoen toeristen, of 58 % meer dan tijdens dezelfde periode in 2007. Ook het inkomen uit toerisme steeg van januari tot juli met meer dan één derde vergeleken met deze periode uit 2007.
Tibet heeft een plan ter ontwikkeling van het toerisme dat loopt tot in 2020. Het plan onderscheidt onder meer zeven zones, vier ringen en twee corridors. Tot de zones behoren Lhasa als zone met het cultureel centrum, de regio Shannan Yalong voor cultureel toerisme, Rikeze Jolmo Lungma voor alpinisme en ecotoerisme, Alishen Shansheng voor toerisme rond het meer, Changdu-Shangrila, Linzhe voor woudtoerisme en Naqu voor weidelandtoerisme. Ook de voormalige theeroute voor paarden en de oude Tang-Tibetroute zullen heropend worden.
Kwantitatief wordt tegen 2010 gemikt op 280.000 buitenlandse en 2 miljoen Chinese toeristen, goed voor een inkomen van 4 miljard, of 10 % van het BNP. Tegen 2020 hoopt Tibet 1,1 miljoen buitenlanders aan te trekken en 9 miljoen binnenlandse toeristen, wat 18 % van het BNP zou moeten opleveren. Tegen 2020 zouden 85.000 hotelbedden moeten ter beschikking zijn, maar daarbij wordt eerder geopteerd voor kleinschalige hotels en familiezaken dan op hoge sterrenhotels. Tibet heeft nu al, met 10 beschermde natuurgebieden, het meeste natuurgebieden van het land. In de meeste hiervan wordt toegang voor toeristen verboden; in anderen wordt toegang beperkt. Bij enkele topbestemmingen, zoals het Potalapaleis, zal het aantal bezoekers eveneens beperkt worden. Tibets plan tot ontwikkeling van het toerisme bevat ook het voorstel om in vijf steden waterzuiveringsstations te bouwen en in drie afvalverwerkingscentra. Er werd bovendien al 10 miljoen gespendeerd aan het opzetten van toiletten in toeristische bestemmingen. In het oude Tibet, waar sommigen nostalgisch naar hunkeren , waren toiletten een zo goed als exotisch gegeven.
Lees andere artikels over Tibet door onderaan te klikken op de tag Tibet