China heeft 100 staatsziekenhuizen in 12 steden uitgekozen voor een pilootproject dat past in het eerste jaar van de drie jaar durende hervorming van het gezondheidssysteem. Zes miljoen ontslagenen van voormalig failliete staatsondernemingen worden bovendien dit jaar in de ziekteverzekering betrokken.
In april maakte de regering een globaal plan bekend om het gezondheidssysteem te hervormen op drie jaar tijd. Het plan omvat een uitbreiding van de ziekteverzekering, een geneesmiddelensysteem, een promotie van eerstelijnsdiensten en een piloothervorming van ziekenhuizen. Voor het plan zal van overheidswege 850 miljard worden uitgetrokken en daarvan komt 331 miljard van de regering.
Vorige donderdag maakte de regering bekend wat het eerste hervormingsjaar zal inhouden. Vooreerst worden 6 miljoen personen die ontslagen werden in staatsondernemingen in de ziekteverzekering betrokken. Dit jaar zal het aantal stedelingen met een ziekteverzekering 390 miljoen bedragen, 72 miljoen meer dan vorig jaar. We schreven reeds over het doel van de geplande bouw van 986 kantonale ziekenhuizen, 3549 gemeentelijke ziekenhuizen en 1154 ziekenhuizen op wijkniveau.
Nu wordt het systeem van ziekenhuizen ook hervormd bij een 100-tal instellingen. In het verleden verhaalden deze hun kosten op de patiënt door het voorschrijven van dure geneesmiddelen. Tijdens de piloothervorming zal duidelijk worden afgebakend welke de rechten en plichten zijn van de ziekenhuiseigenaar- en administratie. Vooral Pekings hospitalen worden als een voorbeeld gesteld, waarbij de kost van de geneesmiddelen laag blijft door overheidsinterventie. Ook zullen de criteria tussen private en openbare ziekenhuizen worden gelijkgeschakeld. Deelname van privéinitiatief wordt aangemoedigd. Ten slotte zal nog een samenwerking moeten worden georganiseerd tussen de 900 leidende ziekenhuizen en de 2000 kantonale hospitalen.