Nadat eerder 6 milieugroepen uit de klimaatconferentie in Warschau gestapt waren, is nu ook een groep van 132 ontwikkelingslanden met China opgestapt. Ze doen dit om te protesteren tegen de weigering van rijke landen om een financieel mechanisme op te zetten dat hen bijstaat in het naleven van de milieuobjectieven. Toch werd volgens Xinhua nog ter elfder ure een akkoord bereikt
De G77 groep omvat zowat alle ontwikkelingslanden en in hun kielzog zijn in totaal 132 landen waarbij China opgestapt uit de Conferentie van Warschau. Deze moest normaal een systeem vinden om de arme landen financieel bij te staan bij het nastreven van de klimaatdoelstellingen, ook als historische schadeloosstelling voor de vervuiling die de rijke landen al hebben veroorzaakt. Toen puntje bij paaltje kwam bleken Australië, de VS en Canada doof voor een voorstel tot schadeloosstelling voor deze armere landen. Ze willen maar over dit mechanisme spreken na 2015. De Chinese afgevaardigde Xie Zhenhua noemt dit financieel probleem de kern van de onderhandelingen. Xie zegt dat de rijke landen hun belofte uit vorige vergaderingen tot steun moeten waar maken. In de conferentie van Kopenhagen (2009) werd beloofd om tegen 2020 $ 100 miljard te verschaffen voor dit doel. De EU vindt dat de financiele compensatie enorm belangrijk is, maar dat daarvoor geen nieuwe instelling moet worden geschapen aldus commissaris Connie Hedegaard.
Eerder waren al 800 personen van zes milieugroepen waaronder Greenpeace, WWF, Oxfam, ActionAid, de International Trade Union Confederation en Friends of the Earth uit de klimaatconferentie gestapt wegens het ontbreken van de nodige doorbraak.
Volgens Xinhua werd echter na het 18-de uur extra-time een akkoord bereikt over de doelstellingen van een globaal pakt in 2015 dat vanaf 2020 moet in voege treden. Over de financiele overdracht van ontwikkelde naar arme landen werd overeen gekomen dat de jaarlijkse hulp die tussen 2010 en 2012 $ 10 miljard bedroeg, tegen 2020 gradueel moet opgetrokken worden om dan $ 100 miljard te belopen.