Carrie Lam stelt nieuw kabinet van Hongkong voor

De gekozen chief executive van Hongkong Carrie Lam treedt op 1 juli in functie en heeft haar nieuw cabinet voorgesteld. Het belichaamt de continuïteit. Lam is er van overtuigd dat de toekomst er rooskleurig uitziet indien Hongkong gebruik maakt van de Chinese economische opgang.

 

Het nieuwe kabinet

Op 1 juli is het niet enkel 20 jaar geleden dat Hongkong weer deel uitmaakte van de Volksrepubliek. Op die dag treedt ook de nieuwe Chef Executive in functie die eind maart werd gekozen. Carrie Lam brengt een buitenstaander binnen. Het is de deskundige in sociale politiek en voormalig lid van de democratische partij Dr Law Chi-kwong. Law is nog maar de tweede pan democraat die sinds 1997 deel uitmaakt van het executive office. 6 huidige ministers behouden hun portefeuille waarbij de topministers voor administratie, financiën en justitie. Er zijn 8 personen die promotie hebben gemaakt: 4 onderministers die nu zelf hun bestuur gaan leiden en ook 4 veteraan ambtenaren die de rang van minister krijgen. Hun gemiddelde leeftijd bedraagt 59 jaar. Sommige commentaren merken op dat het nieuwe kabinet niet echt nieuw bloed bevat en twijfelen er aan of de opname van Dr Law de betrekkingen met de pan democraten zal verbeteren. Naast het gebrek aan jongeren blijkt er ook weinig vrouwelijke versterking. Naar verluidt deinzen aspirant politici uit de zaken- en academische wat terug omdat ‘de keuken te heet is’. Het kabinet zou wel al de goedkeuring van Beijing wegdragen.

 

Perspectief

 

De nieuwe chief executive Carrie Lam Cheng Yuet-ngor zegt te hopen dat haar stad het voordeel van de Chinese economische macht gebruikt. Zo kan een nieuw impuls gevonden voor de welvaart op lange termijn. Ze beweert optimistisch te zijn over de toekomstige ontwikkeling van China, over de snelle groei van Hongkong, over het financieel internationaal centrum en de regionale business hub.

Zonder de economische opgang van China sinds de hervormingen en open deur politiek was dit niet mogelijk geweest vindt ze. Het bnp van Hongkong lag vorig jaar volgens de eigen statistieken 81% hoger dan dat in 1997. Gebaseerd op haar ambtenarenervaring gedurende de afgelopen 30 jaar gelooft ze dat de toekomst van Hongkong veel belovend is door de opgang van de Chinese economische macht. Ze denkt vooral aan mogelijkheden die het ‘Belt & Road’-initiatief biedt als regionaal dienstencentrum.

Ondertussen is Hongkong wel het gebied met de duurste huizenmarkt en ze heeft beloofd dit dringend aan te pakken. Dit jaar heeft de regering ook de kleuterschool gratis gemaakt. Toch geeft ze toe dat Hongkong achter loopt op het vlak van de ‘Internet Plus industry’. Dat wordt ook voor haar een prioriteit. Ze heeft alvast de voorzitter van Alibaba Jack Ma uitgenodigd om haar advies daarover te verlenen. Jack Ma blijkt overigens internationaal gevraagd want op het ogenblik legt hij in Michigan aan KMOs/MKBs uit hoe hij de belofte die hij president Trump deed – namelijk een miljoen jobs te verschaffen – kan waarmaken.

 

Bron: SCMP, Peoples Daily

Naar aanleiding van Hongkong 20 jaar terug bij China, plant de redactie eerstdaags enkele bijdragen over dit thema.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *