China gaat Bitcoin miners aanpakken

Op een vergadering van de Chinese centrale bank is besloten de Bitcoin handel verder af te schrikken door de elektriciteit voor de Bitcoin miners te beperken.

bitcoinHet bericht dat de People’s Bank of China – de centrale bank- de Bitcoin via de elektriciteitsleveringen aan de miners wil aanpakken is uitgebracht door de South China Morning Post maar niet bevestigd door de bank. Concrete maatregelen zouden ook nog niet afgesproken zijn, want die vereisen de medewerking van andere overheidsorganisaties
Het bijmaken van nieuwe Bitcoins vereist complexe berekeningen waarvoor grote batterijen computers nodig zijn. Het gebeurt door ‘miners’ die nieuwe munten ‘delven’. De enorme daarvoor nodige rekenkracht veroorzaakt een groot energieverbruik. Dat roept vragen op, niet alleen in China.
De Bitcoin miners in China lijken winst te willen halen doordat de prijzen voor elektriciteit niet overal dezelfde zijn. Een aantal miners hebben zich gevestigd in de buurt van waterkrachtcentrales in de provincies Sichuan of Yunnan, waar elektriciteit goedkoop is. Lokale overheden kunnen deze grote verbruiken controleren en eventueel beperken. Zelfs met de goedkope Chinese stroom kost het delven van één Bitcoin meer dan 10.000 yuan (130 euro).
De Bitcoin hype verbruikt wereldwijd even veel stroom als 3,4 miljoen Amerikaanse gezinnen. Dat heeft de Digiconomist Bitcoin Energy Consumption Index uitgerekend.

China draaischijf

En de meeste Bitcoin miners zitten in China, met een elektriciteitsverbruik van 111 megawatt MW). In Georgië bedraagt dat verbruik 60 MW, in de VS 27 MW en in Canada 18 MW. Het Russische verbruik is onbekend. 70% van alle nieuwe Bitcoin komen uit China .
Van alle transacties in Bitcoin verliepen tot voor kort 93% via drie Chinese platformen OkCoin, Huobi en BTCC . Deze platformen vroegen namelijk geen transactiekosten. Ze haalden hun inkomsten uit leningen aan klanten die er Bitcoin mee kochten. Sinds deze praktijk door de Chinese overheid verboden werd, worden wel transactiekosten aangerekend en zijn de Chinese platformen minder populair.
Vorig jaar is de Chinese overheid al opgetreden tegen de als gevaarkijk beschouwde speculatie in virtuele munten. Vooral indien de kopers geld lenen voor de transacties kan dit sociaal verwoestende effecten hebben. Bovendien zijn virtuele munten door hun anonimiteit en grensoverschrijdende aard goede instrumenten voor kapitaalsvlucht en witwassen van misdaadgeld.
Sinds september is het verboden nog bedrijfskapitaal op te halen in virtuele munten. En de lokale platformen voor handel in Bitcoin moesten stoppen. Maar Bitcoin mining en verhandelen in het buitenland is nog mogelijk. Daar zou nu dus snel een einde kunnen aan komen.
Bron: South China Morning Post

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *