China heroverweegt nucleaire strategie

Nauwelijks een week nadat het Volkscongres een forse uitbreiding van het nucleair park heeft goedgekeurd, ligt deze strategie onder vuur na de incidenten in Japan. Uit reacties in de pers blijkt dat China gewoon niet over voldoende competent personeel beschikt om de geplande uitbreiding van het kernpark goed te voltooien en onder toezicht te houden.
Vice-minister van Leefmilieu Zhang Lijun zei een week geleden dat China vast van plan bleef de expansie van zijn kernprogramma  door te zetten. Het zopas goedgekeurde twaalfjarenplan voorziet op 5 jaar tijd de bouw in 8 provincies van kerncentrales met een totale capaciteit van 40.000 mW (terwijl nu 9100 mW beschikbaar zijn).  Minister Zhang verduidelijkte dat de in het binnenland geplande reactoren behoren tot de derde generatie, met een koelsysteem dat veiliger is dan de centrale in Fukushima.
Na de gebeurtenissen in de kerncentrale van Fukushima heeft de regering echter beslist dat China wacht met de verdere uitbouw van nieuwe kerncentrales tot er een grondige evaluatie is gemaakt van de veiligheidsmaatregelen zowel van de bestaande als de geplande nucleaire installaties. Kernlobbyisten hadden erop gerekend dat China het sein zou geven voor een heropleving van het gebruik van kernenergie. Zij vrezen nu dat er uitstel komt en dat supplementaire veiligheidsmaatregelen ook zullen zorgen voor duurdere centrales. China heeft zes bestaande kerncentrales, zeven zijn in aanbouw en er zijn plannen voor nog 33 centrales. Het agentschap dat de kernveiligheid zal beoordelen valt onder het ministerie van Leefmilieu. Volgens specialisten zouden door de veiligheidsmaatregelen vooral centrales van de tweede generatie in het gedrang komen en deze vertegenwoordigen 40 % van wat in de pijplijn zit. Kerncentrales van de derde generatie die een derde van de pijplijn uitmaken, zouden veiliger zijn.
Reacties
Ook in de Chinese pers komen reacties los op de recente ontwikkelingen. “Een factor die nooit uitgesloten kan worden is die van een menselijke fout”, aldus Zhao Yamin die voorheen op de dienst nucleaire veiligheid werkte bij het ministerie van leefmilieu. “Zelfs goed opgeleid personeel kan fouten maken wanneer verwoestende ongevallen plaats grijpen”. Zhang Guobao, tot voor kort hoofd van China’s energie-administratie, zegt in een interview met China Securities Journal dat Japan gedurende de acht uren tussen de aardbeving en de eerste ontploffing zeewater in reactor 1 had moeten pompen. Volgens Han Xiaoping van het energie-onderzoeksteam van China5e.com heeft China onvoldoende competent personeel om zo veel nucleaire centrales te bouwen én deze naar behoren te bewaken. Hij krijgt bijval van de hoofdingenieur van China’s commissie van toezicht op nucleaire activiteiten, een departement van het milieuministerie. Zijn dienst heeft reeds lang te kampen met problemen zoals onderbezetting van gekwalificeerd personeel en verouderde technologie aldus Chai op de website van Caixin. Volgens Han was de Fukushima-eenheid gebouwd in een te korte periode. China moet hieruit leren de geplande centrales niet in een rush te bouwen vooraleer de veiligheid kan worden gegarandeerd.  Analisten wijzen ook op het geval van corruptie dat ontdekt werd bij het voormalig hoofd van China’s kernprogramma Kang Rixin die levenslang kreeg: het doet vragen rijzen over het management van een sector waar strikte geheimhouding van groot belang is. Kortom de discussie over kernenergie lijkt op gang te zijn gekomen.
(Bronnen gov.cn, SCMP, FT, Times of India)

1 comment for “China heroverweegt nucleaire strategie

  1. Het is toch van de gekke dat er eerst een dergelijke ramp moet gebeuren om het beleid rond kernenergie te willen herzien.
    Er zijn genoeg studies die de risico’s beschrijven. Eerst zien dan geloven, gaat hier wel ten koste van……
    Deskundigen zeggen dat we niet zonder kernenergie kunnen. De vraag komt dan bij me op of dat deskundigen zijn of vooral belanghebbenden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *