China krijgt strengere milieuwetgeving


Het permanent comité van het Volkscongres, parlement en hoogste wetgevende orgaan van China, heeft na een kwart eeuw de Milieuwetgeving gewijzigd.

stenergcommDe wet die de milieubescherming wil waarborgen is uitgebreid van 47 naar 70 artikelen. Hij plaatst het milieu in het middelpunt van het overheidsbeleid, te coördineren met economische en sociale ontwikkeling. De wetgevers dringen er bij onderzoekers op aan dat ze de gevolgen van de vervuiling voor de volksgezondheid bestuderen en maatregelen uitwerken voor preventie en genezing van ziekten die in verband staan met pollutie. De bestaande mechanismen en procedures voor controle moeten worden verbeterd en aangevuld.  

Een wet die meer moet uithalen

De uitgebreide wet voorziet in strengere straffen voor milieuovertredingen en in specifieke wetsartikel en bepalingen betreffende smog, meer diepgaande acties voor bewustmaking en ook: bescherming van burgers die misstanden naar buiten brengen. Het hoog parlementair comité heeft 5 juni uitgeroepen tot nationale dag van het milieu in China. De bevolking wordt om een persoonlijke inzet gevraagd, bijvoorbeeld door mee te werken aan afvalsortering en recycling. De aangepaste wet wordt op 1 januari 2015 van kracht. Dat het vier overlegrondes heeft gevraagd om de veranderingen in de wet goedgekeurd te krijgen laat volgens de media zien hoe ingewikkeld de problematiek is en hoe scherp de belangentegenstellingen die meespelen. De kranten zijn er echter van overtuigd dat de wet na een zo zorgvuldige afweging ook de nodige impact zal hebben.

Het bestraffend aspect

Bedrijven zullen meer schade en nadeel ondervinden van de boetes die ze moeten betalen en van het feit dat ze voortaan publiekelijk als schuldige zullen worden aangewezen dan van de onkosten die ze zullen hebben aan maatregelen en ingrepen om aan de milieueisen te voldoen. Boetes zullen niet langer eenmalig zijn maar zich opstapelen zolang aan de eisen niet is voldaan. Lokale milieudiensten zullen zelf dit soort dwangsommen mogen opleggen. Hun bevoegdheden krijgen overigens nog een belangrijke aanvulling: ze zullen, zonder dat het ingrijpen van de politie nodig is, het eigendom en de machines van vervuilende bedrijven in beslag mogen nemen.
Gevangenisstraffen worden uitgedeeld (met een maximum van twee weken) aan beheerders of eigenaars die weigeren controles toe te laten, lozingsvergunningen aan te vragen of hun werkzaamheden te staken bij overtredingen. De lengte van de straf zal in verhouding zijn tot de impact van het delict. Sancties komen er ook voor ambtenaren van controleorganen die hun werk niet goed hebben gedaan of zelfs hebben samengespannen met overtreders: verlaging in rang of ontslag. Echte milieu-misdaden, die dus erger zijn en met opzet zijn gebeurd, worden door het strafhof behandeld . Geregistreerde ngo’s, die minimum vijf jaar actief zijn, mogen vervuilers voor het gerecht dagen. Een van de bekendste milieuactivisten en de initatiefnemer van een gerespecteerde ngo, Ma Jun,  vindt het baanbrekend dat het publiek meer informatie zal krijgen en wordt uigenodigd om aan de inspanningen deel te nemen. 

Context

smogpolDe overheid heeft onlangs het groen licht gegeven voor de publicatie van rapporten met een beladen inhoud die aantonen dat water en grond zwaar vervuild zijn en heeft ook moeten ingrijpen bij recente incidenten waardoor miljoenen mensen een tijd lang  niet de beschikking hadden over schoon drinkwater. In maart heeft premier Li Keqiang in zijn werkrapport van de regering de oorlog verklaard aan de vervuiling en een strijd aangekondigd die even hardnekkig zal zijn als die tegen de armoede. Dat gaat hand in hand met de maatregelen om de economie duurzamer te maken en energiezuiniger.

Bron: Xinhua, South China Morning Post,  Guardian,
Ma Juns Institute of Public and Environmental affairs http://www.ipe.org.cn/En/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *