China: Noord-Korea, maar ook VS verantwoordelijk voor Koreaanse crisis (UPD)

China onderschrijft de verklaring van de VN-Veiligheidsraad over de Koreaanse crisis. De oplossing moet echter van beide kanten komen.

De Veiligheidsraad veroordeelt de raketlancering van de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK, Noord-Korea) scherp.

Verklaringen en resoluties

Koreaanse crisisOok is er kritiek op ‘de andere acties en verklaringen van het land. Dat alles ondermijnt met opzet de vrede en de stabiliteit in de regio’. Er is nog geen sprake van nieuwe sancties. China verwelkomt de VN-verklaring ‘die de consensus van de internationale gemeenschap weergeeft’. Beijing is gekant tegen ‘eenzijdige sancties getroffen door staten die hun rechtsbevoegdheid uitbreiden op basis van het eigen rechtssysteem in één land’. China hoopt dat alle partijen de VN-resoluties over Korea nauwgezet en volledig uitvoeren. Het vraagt om het realistische tweesporenbeleid dat China voorstelt aan te nemen. Dit zou onder andere inhouden dat de VS en Zuid-Korea hun militaire oefeningen opschorten en Noord-Korea zijn raketproeven.

Noord-Koreaanse raket

Noord-Korea had een Hwasong-12 raket over het Japanse eiland Hokkaido heen afgevuurd en in de Stille Oceaan laten neerkomen. Het projectiel is op 2.700 km van Noord-Korea in zee gestort. De Amerikaanse basis Guam ligt, op 3.000 km van Korea, maar veel meer naar het zuiden. Eerder, in 1998 en 2009 heeft Pyongyang raketten met communicatiesatellieten over Japan laten vliegen. De Hwasong-12 zou in principe een nucleaire lading kunnen dragen.

Motieven van Pyongyang

Pyongyang liet weten dat er ‘nog meer lanceringen op het programma’ staan. Het zou nu ‘de Amerikaanse reactie bekijken, vooraleer verdere actie te ondernemen’. De lancering van dinsdag 29 augustus is volgens Amerikaanse analisten een antwoord op de grootscheepse militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea aan zijn voordeur. De Britse Guardian wijst erop dat Noord-Korea de 107e verjaardag van een verdrag met Japan wilde herdenken, het begin van 35 jaar Japanse bezetting van Korea. De datum had dus een extra historische betekenis.

Reacties uit de VS

De Amerikaanse regering reageerde op uiteenlopende manieren. President Trump tweette: ‘praten is niet de oplossing’. De minister van Defensie, James Mattis, zei tegen reporters: ‘er blijft altijd een diplomatieke oplossing’. Gerespecteerde analisten in de VS wijzen erop dat de harde taal en het machtsvertoon Pyongyang niet laten terugkrabbelen. Noord-Korea reageert op elke provocatie met een eigen provocatie. “Het heeft gezegd dat het niet bereid is om te onderhandelen zolang de VS een vijandig beleid voert. Met andere woorden Noord-Korea zegt niet ‘nooit’ tegen onderhandelingen”.

Visie van China

De Britse premier May heeft in Japan gezegd dat China meer druk moet uitoefenen op de Democratische Volksrepubliek Korea (DVK, Noord-Korea). Het commentaar van Hua Chunying, de Chinese woordvoerder van Buitenlandse Zaken was vlijmend. ‘Het is een typische opmerking…van diegenen die willens en wetens selectief zijn bij het toepassen van de VN-resoluties hierover. Zij leggen eenzijdig de nadruk op druk en sancties en negeren alle oproepen tot dialoog en vredesbesprekingen’. De VN-resoluties hebben volgens Hua Chunying twee delen die even belangrijk zijn: maatregelen tegen het kernwapenprogramma, maar tegelijk steun aan het zeslanden-overleg, vredesinitiatieven en de-escalerende stappen. Zij stelt voor dat iedereen aandachtig kijkt naar de Gezamenlijke Verklaring van 19 september 2005 (over het zeslanden-overleg) en er grondig over nadenkt.

Update

Op 31 augustus heeft de VS twee B-1 bommenwerpers en vier van de nieuwe F-35 stealth fighters over Zuid-Korea laten vliegen. Het was de provocerende finale van de militaire oefeningen die de VS en de Republiek Korea (Zuid-Korea) de laatste weken hebben gehouden. Ren Guoqiang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie zei hier iets over, tijdens een routine-persconferentie. ‘Militaire middelen mogen geen optie zijn in de kwestie van het Koreaanse schiereiland, ’volgens Ren.

Koreaanse crisis

Ren

Volgens sommige bronnen willen de VS, Japan en het Verenigd Koninkrijk in de VN-Veiligheidsraad pleiten voor nieuwe sancties. Daarover heeft Hua Chunying gezegd: ‘de ervaring heeft geleerd dat druk en sancties alleen niet helpen om het probleem fundamenteel op te lossen’. Volgens Hua is de kern van het probleem het wederzijds gebrek aan vertrouwen tussen de VS en Zuid-Korea aan de ene kant en Noord-Korea aan de andere.
Xinhua, Guardian, fmprc.gov.cn (website BuZa China), CNN, Morning Star, China Daily

5 comments for “China: Noord-Korea, maar ook VS verantwoordelijk voor Koreaanse crisis (UPD)

  1. China heeft Noord-Korea al 236 keer gewaarschuwd dat het land moet stoppen met kernproeven. Nu het land toch weer een kernproef heeft genomen, is China zeer ontstemd, en zal niet aarzelen om resoluut en doeltreffend voor de 237ste keer te waarschuwen.

  2. Ik neem aan, Jan, dat je niet bedoelt dat de US een oorlog moet beginnen. De sleutel ligt bij Xi Jinping.

  3. Noord-Korea voelt zich fundamenteel bedreigd door de VS. Als de dreiging er niet zou zijn, waarom zou N.-Korea kernwapens ontwikkelen? De sleutel ligt dan ook bij Trump en het regime in de VS. Zie ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/03/noord-korea-tom-sauer/
    De VS heeft met hun buitenlands beleid de zoveelste ‘Frankenstein’ gecreëerd. De zwartepiet doorspelen naar iemand anders is een gewoonte voor samenlevingen die geen spiegel voor zichzelf willen aanschaffen.
    Gaat Trump de sleutel gebruiken? Nee! Daarvoor is hij te trots om ook maar één millimeter toegeving te doen. N.-Korea is nu een de facto kernmogendheid. Zolang er geen regimewissel is in de VS of in N.-Korea zal dat zo blijven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *