Chinese onderzoekers verdubbelden hun productie van wetenschappelijke artikels en staan nu tweede na de Verenigde Staten inzake volume, volgens een rapport van Thomson-Reuters. China’s groei is sterker dan deze in de rest van de wereld, aldus het rapport, dat verwacht dat China binnen het decennium de VS terzake zal overvleugelen.
In 1998 publiceerden de Chinese onderzoekers 20.000 onderzoeksrapporten en het aantal steeg tot 112.000 in 2008, aldus het rapport, dat aanstipt dat China hierdoor Japan, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland achter zich laat. Het onderzoek van de Chinezen focust vooral op technologie en materialen: dus chemie en fysica. De Amerikaanse vorsers verhoogden gedurende deze periode hun productie van 265.000 tot 340.000 artikels. Inzake innoverende materialen is China’s invloed verstrekkend. Het rapport baseert zich op 15.000 tijdschriften.
Meer dan de helft van China’s technologieën, waaronder atoomenergie, ruimtewetenschap, hoge energie-fysica, biologie, computerwetenschap en IT, hebben een internationaal niveau bereikt of staan op het punt dit te doen. Andere groeigebieden zijn volgens het rapport landbouw, immunologie, microbiologie, moleculaire biologie en genetica. De Verenigde Staten werken het meest samen met de Chinezen, namelijk in 39.000 papers of 8,9 % van het Chinees totaal, terwijl de samenwerking met Japan 3 % vertegenwoordigt. Het vorig rapport van Thomson-Reuters voorspelde dat China tegen 2012 globaal leider zou worden inzake technologische innovatie.
Rapport: http://researchanalytics.thomsonreuters.com/grr/.
Lees ook ons dossier innovatie
Zie ook CCTV-video over 100 miljard voor innovatie