De Chinese regering heeft vrijdag aangekondigd dat ze tegen eind 2017 de handel in ivoor zal stopzetten. Door de tot nog toe legale handel werden olifanten bedreigd in hun voortbestaan. ‘WildAid’ prijst de beslissing als ‘het grootste en beste nieuws qua natuurbescherming van 2016’. Probleem is wel dat Hongkong maar tegen 2021 van plan is ook het verbod door te voeren.
Het WWF schat dat elk jaar 20.000 olifanten gedood worden om tegemoet te komen aan de Chinese vraag naar ivoor. Volgens het WWF zijn er vandaag nog zo’n 415.000 Afrikaanse olifanten over, terwijl er in het begin van de 20e eeuw nog 3 tot 5 miljoen waren. Een studie die vorig jaar gepubliceerd is, stelt dat het aantal savanne-olifanten sinds 2007 met 30 % gedaald is tot 352.000 in 2014. In China was de handel nog beperkt goedgekeurd om het ambacht ivoorsnijkunst niet in de weg te staan. Van de beperkte goedkeuring werd misbruik gemaakt door misdaadsyndicaten die die de legale markt als dekmantel gebruiken voor hun illegale handel in slagtanden.
De Chinese regering heeft dus vrijdag beslist tegen het einde van dit jaar de handel in ivoor te verbieden. Tegen maart zouden de 34 bedrijven voor ivoorbewerking en de 143 speciale winkels al hun vergunning moeten inleveren, maar de regering belooft de ambachtslui hulp bij hun omscholing. Milieubeschermers zijn opgetogen over de beslissing en WildAid spreekt zelfs over “het grootste en beste natuurbeschermingsnieuws van 2016’. De Verenigde Staten hadden al in juni 2016 een bijna compleet verbod op de commerciële handel in ivoor van Afrikaanse olifanten afgekondigd en China doet nu hetzelfde.
Probleem op wereldvlak is nog Hongkong dat maar van plan is tegen 2021 het verbod door te voeren. Hongkong blijft een belangrijke verbruiker van illegaal ivoor en een draaischijf voor de handel in illegaal ivoor naar China en de rest van Azië. Chinese ivoorhandelaars hebben naar verluidt hun voorzorgen genomen om de Chinese maatregelen te omzeilen. Het WWF heeft Hongkong al bekritiseerd onvoldoende ambitieus te zijn en wil dat de handel er binnen twee jaar tijd verboden wordt. Milieubeschermers vrezen dat Chinese verkopers gewoon hun voorraad over de grens zullen verplaatsen. De lokale ivoorverkopers in Hongkong beweren echter dat zij nog met een moeilijk te verkopen voorraad zitten van 70 ton. Voorzitter So Chi-keung, van de Hong Kong and Kowloon Ivory Manufacturers Association vreest dat deze dure stukken moeilijk te verkopen zullen zijn op enkele jaren tijd. Hoe dan ook voor directeur Azië Aili Kang bij het in New York gebaseerde Wildlife Conservation Society is de Chinese beslissing een echte ommekeer voor het redden van de Afrikaanse olifanten. Ook het WWF heeft het over een ‘game changer’.
Bronnen: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws; FT, Peoples Daily
Erg leuke maar de kopers uit Taiwan, Hong Kong, Japan en Zuid Korea gaat door met het kopen ervan. Hoop dat China ook een reisverbod geeft aan de ivoorbewerkers. Anders verhuizen ze gewoon naar het buitenland.