Kredietverlaging duwt financiële markten in het rood (upd)

China heeft de VS veroordeeld wegens “verslaving aan schulden” en “kortzichtig politiek gekissebis”. Volgens China heeft de wereld behoefte aan een stabiel globaal reservebetaalmiddel nadat Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van de VS verlaagd heeft. Deze verlaging duwde  de financiële markten sterk in het rood. China streeft naar een globaal optreden van de groeilanden binnen de G20.
Zoals bekend heeft het bekende ratingbureau Standard & Poor’s na het afsluiten van de financiële markten de VS-kredietwaardigheid verlaagd van AAA naar AA-plus. China heeft echter twee derden van zijn 3.200 miljard $ beleggingen verricht in Amerikaanse schatkistcertifikaten.  Volgens het officieel persbureau Xinhua heeft China als grootste schuldeiser van de VS nu het recht te vragen dat de VS zijn schuldenprobleem structureel oplost. China spreekt dat enkel  “gezond verstand” nodig is om te begrijpen dat de VS zijn verslaving aan schulden zou moeten oplossen door het verminderen van militaire en andere uitgaven. De oude dagen dat de VS konden lenen om uit eigen rotzooi te geraken zijn voorbij,  aldus nog Xinhua die ook beweert dat verdere verlagingen zeker het economisch herstel in de wereld zouden in het gevaar brengen en verdere financiële onrust aanwakkeren.
Internationale supervisie op de US-dollars zou moeten ingesteld en een nieuwe stabiele en veilige reservemunt is eveneens een optie om een katastrofe te verhinderen veroorzaakt door één land. Chinese economisten verwachten dat China nu zijn beleggingen meer gaat diversifiëren. Maandag heeft  S&P ook de rating verlaagd van de met de Amerikaanse regering gelieerde ontleners Fannie Mae en Freddie Mac tot eveneens AA+.  China’s ratingbureau Dagong had vorige week de Amerikaanse schulden al verlaagd tot de A-status, op hetzelfde niveau als Spanje. De baas van S&P Chambers heeft ondertussen de VS gewaarschuwd dat indien ze hun fundamentele problemen niet oplossen, er één kans op 3 is dat er een verdere verlaging zit aan te komen. Feit is dat de Aziatische markten maandag 3 tot 4 % prijsgaven. In China ging de Shanghai index  3,79 % achteruit en deze uit  Shenzhen verloor 3,33 %. Obama’s wishfull thinking dat de VS beter verdient, had maar weinig effect.  De Hang Seng werd dinsdag afgesloten met 5,6  % verlies, het grootste sinds de financiële crisis.  Ook in Japan, Australië  en Zuid-Korea bedroeg de achteruitgang 4 tot 5 %. In Europa was er vooruitgang, het eerste na 11 dagen verlies. Toch staat de FTSEurofirst 300 index op het laagste punt sinds twee jaar. Dinsdag maakte  de U.S. Federal Reserve bekend de losse monetaire politiek met lage intrestvoeten tot 2013 te zullen aanhouden. Dit deed de beurzen wat kalmeren.  In China riep de regering de groep van 20 op de markten te stabiliseren door een grotere coördinatie van de  macroeconomische politiek. In China zelf bedroeg het de inflatiecijfer  vorige maand 6,5 %, het hoogste sedert 2008. Het is dus moeilijk voor China een stimuleringspolitiek te voeren zoals in 2008.  Wel wordt verwacht dat de prijs van de niet-voedingsproducten gaat zakken; voeding zou tijdens het tweede semester eerder hoog geprijsd blijven. Vice-premier Wang  Qishan heeft gebeld met de Amerikaanse  US Treasury Secretary Geithner. Sedert 26 juli ging wereldwijd voor 7.900 miljard $ beurskapitalisatie in rook op. Ook topfinanciers dringen aan op een gemeenschappelijke aktie van de groeilanden binnen de G20. China zal toelaten dat haar munt meer mag stijgen dan oorspronkelijk gepland.
Later deze maand bezoekt de Americaanse vice-president Biden onder meer China naast Japan en Mongolië. Op de agenda staan zowel de Amerikaanse schulden en hun voornemen tot bijkomend wapentuig voor Taiwan. Vorig jaar leverden de VS al voor 6,3 miljard $ wapens aan het eiland. Tegen 1 oktober zou de VS beslissen of daar nog 66 nieuwe F-16 C/D gevechtsvliegtuigen zouden bijkomen. Het zal van Bidens antwoord afhangen of het geplande tegenbezoek van Xi Jinping aan de VS later dit jaar doorgaat. De presidenten Hu en Obama zien mekaar normaal op een APEC-top in november. Bron Yahoo India, SCMP, FT Zie ook CNTV (4 min), Dialogue (27 min)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *