Het leek het erop dat een Italiaanse zakenman eigenaar zou worden van Club Med. Maar de Chinese groep Fosun is nu plots best geplaatst.
De Italiaanse zakenman Andrea Bonomi bracht in juni een openbaar bod tot aankoop uit op de aandelen van Club Med. Hij bood een interessante prijs van 21 euro, 22% boven een eerder aankoopbod van de Chinese groep Fosun. De raad van bestuur van Club Med kon niet anders dan zich akkoord verklaren. Met tegenzin, want Bonomi wil Club Med meer rendabel maken door te mikken op goedkopere formules, terwijl de bestuurders van het bedrijf meer heil zien in de duurdere formules. De PDG van Club MED, Henri Giscard D’Estaing, zocht en vond hulp bij de Chinese groep Fosun. Hij wist Fosun te overtuigen haar bod te verhogen van 17,5 naar 22 euro per aandeel. Prompt adviseerde de raad van bestuur de aandeelhouders unaniem hun aandelen aan Fosun te verkopen. Het bod is ‘het meest overeenstemmend met de belangen van de vennootschap, die van zijn werknemers en van zijn aandeelhouders »; het “biedt de meeste kansen aan de vennootschap en zijn personeel”. Club Med wil zich verder toeleggen op de duurdere formules, marktaandeel winnen in de traditionele landen zoals Frankrijk en zich versneld ontplooien in groeilanden zoals in Azië. Fosun is al langere tijd aandeelhouder van Club Med en heeft samen met partners Arian Fonds en het Chinese reisbureau U-tour 18,3% van de aandelen. Het steunt de strategie van de raad van bestuur en wil dat Club Med een Europese en Franse verankering behoudt. Het beslissingscentrum blijft in Frankrijk, belooft Fosun, en het bedrijf blijft op de Franse beurs (tenminste de 10% van de aandelen die Fosun niet opkoopt). Fosun engageert zich om het huidige management te behouden en ook de human resources politiek en de sociale relaties voort te zetten.
Het personeel van Club Med is minder enthousiast. De ondernemingsraad heeft met acht stemmen voor en drie onthoudingen het aanbod van Fosun verworpen. Hun besluit is een niet-bindend advies. De personeelsafgevaardigden vrezen voor hun baan wanneer het bedrijf 90% Chinees zou worden. Volgens hen worden de twee aanbiedingen om aandelen te kopen niet gelijk behandeld. Club Med telt 23.000 personeelsleden, waaronder 1.500 in Frankrijk.
De raad van bestuur zegt dat de lange overnamestrijd, die al duurt van 2013, niet goed is voor de werking van het bedrijf en dringt aan op een snelle ontknoping.
Fosun zegt van zichzelf dat het de grootste privégroep in China is. Het werd opgericht in 1992. In China heeft de groep participaties in bedrijven, en is actief als vermogensbeheerder en verzekeraar. Buiten China is de groep vooral actief via overnames van bedrijven in gezondheidszorg, toerisme en mode.
Bronnen:AFP