De Chinezen komen naar het Verenigd Koninkrijk

“De Chinezen komen” was 2 jaar geleden een BBC-documentaire over de groeiende Chinese investeringen in Afrika en Zuid-Amerika. Nu zakken deze Chinezen zelfs af naar het Verenigd Koninkrijk dat hen graag verwelkomt.
londchinmieuwjrEnkele van de wel bekende merken zijn al geheel of gedeeltelijk door Chinese bedrijven opgekocht: Weetabix, Thames Water en Heathrow Airport. Momenteel investeren 500 Chinese bedrijven in het VK, vertelt Daniel Carvalho van de Britse ambassade aan de Global Times. Hij denkt dat dit maar een begin is van een trend die almaar sterker zal worden. In totaal bedroegen de Chinese investeringen van 2009 tot 2011 8 miljard $. Volgens de Chinese ambassade beliepen deze dit jaar al 2 miljard $ en nog deze maand zouden nieuwe infrastructuurinvesteringen voor honderden miljoenen ponden aangekondigd worden.
 Sectoren
De laatste jaren werd voornamelijk een doorbraak bereikt in infrastructuur investeringen. Vorig jaar kocht het Chinese Soeverein Fonds CIC 8,68 % aandeel in Kemble die Thames Water controleert en verwierf 10% aandeel in Heathrow-luchthaven. Gingko Tree Investment  een volledige dochter van China’s State Administration of Foreign Exchange investeerde eveneens in een water-nutsbedrijf. Bedrijven van Hongkong miljardair Li Ka-shing controleren 30 % van de Britse elektriciteit, 25 % van het aardgasaanbod en 7% bij het water.
Vastgoed is een andere sector waarin de Chinezen beginnen te investeren. In juli kocht Ping An verzekeringen het Lloyds gebouw voor 411 miljoen $. Dalian Wanda spendeerde van haar kant 1,1 miljard $ voor een Londens vastgoedproject met 2 appartementsgebouwen en een luxehotel. “Een koopje” volgens Wandabaas Wang Jianlin “want de grondprijzen zijn er veel goedkoper dan in Beijing en de opbrengsten zullen de investeringen ruim overtreffen”. In mei tekende de in Beijing gebaseerde vastgoedontwikkelaar Advanced Business Park een deal van 1,5 miljard $ met het Londens bestuur voor de ontwikkeling van het Royal Albert Dock. Naar verluidt is de hoeveelheid vastgoed van hoge kwaliteit maar beperkt in de zone Azië-Pacific, zo weet vastgoedmakelaar CBRE.
De Chinese bedrijven tonen ook interesse in het opkopen van high-end fabricagemerken en eveneens in het opzetten van R&D centra. Wanda kocht in juni 91% in de Britse Yacht producent SunseekerGeely verwierf in februari de producent van de zwarte taxi’s Manganese Bronze”, Bedrijven als Shanghai Automobile en Huawei hebben onderzoekscentra in het land.
Premier
Groot-Brittannië trekt vooral aan door een gezond rechtsstelsel, de open economie als de status van Londen als internationaal financieel- en dienstencentrum, aldus prof Qing Wang aan de Warwick Business School. Nu de economie weer wat aantrekt, is dit meegenomen. Ook preferentiële maatregelen spelen een rol, maar vooral de Britse open filosofie tegen buitenlandse investeringen. “ Wij willen de bestemming zijn voor Chinese investeringen. Zeg andere investeerders naar Londen te komen en hun geld te spenderen” zo zei de Britse premier David Cameron aan Fortune in mei. Chinese bedrijven die dit willen, moeten wel doorzichtig zijn over hun aandeelhoudersstructuur en uiteraard de wettelijke regels naleven.
Bron: Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *