Premier Wen heeft opgeroepen inzake kernenergie voorrang te geven aan veiligheid boven snelle resultaten. De oproep vindt weerklank in sommige provincies maar niet iedereen is akkoord.
Zo hebben de provincies Fujian en Hubei al laten weten dat ze achter de beslissing van de premier staan om geen nieuwe kerncentrales meer goed te keuren tot zolang er geen alomvattende veiligheidsstrategie is voor de kernindustrie, en om een volledige risico-analyse te maken van de bestaande en in opbouw zijnde centrales.
Dat de provincies achter Wen staan is niet evident, want de beslissing van de premier kwam onverwachts en lokte een verhit debat over de toekomst van de kernenergie uit. Bestuurders uit de energiesector en de grote meerderheid van kernexperten blijven overtuigd van de veiligheid van kerncentrales, en denken dat een ramp zoals Fukushima met de moderne Chinese reactoren niet kan; maar milieu-activisten en een minderheid van experten blijven sceptisch en wijzen op de mogelijkheden van menselijk falen en het risico van sommige sites.
Het ziet er nu naar uit dat gedurende minstens een jaar geen enkele nieuwe centrale zal goedgekeurd worden. Experten denken dat de nucleaire ambities voor 2020 nog moeilijk haalbaar kunnen zijn, en dat daardoor de plannen om de CO2 uitstoot te beperken ook in gevaar kunnen komen.
China heeft slechts 13 centrales maar het plant de grootste uitbreiding van alle landen; 34 nieuwe zijn beslist en daarvan zijn er minstens 25 al in aanbouw. Naast Fujian zouden er nog in zeven andere kustprovincies reactoren bijkomen. Hubei is éen van de vijf binnenlandse provincies met plannen voor nieuwe reactoren. Het is afwachten hoe al die andere provincies gaan reageren. De bouw van een nieuwe kerncentrale is telkens immers een zeer groot project dat het bruto regionaal product van een provincie een flinke duw omhoog geeft.