Een gemengde werkgroep tussen het Vaticaan en China bereidt een akkoord voor over de cruciaal geachte benoemingen van bisschoppen, aldus een verhaal van Reuters. De 8 niet door Rome erkende bisschoppen zouden vergiffenis krijgen. Naar verluidt heerst verdeeldheid in beide kampen over de toenadering.
Zoals onze lezers weten is de katholieke kerk met zijn 10 miljoen gelovigen in China verdeeld in 2 kampen: de patriottische katholieken werken samen met de overheid en krijgen overheidstoelagen voor hun seminaries en werk. Het andere kamp blijft trouw aan de paus en werkt ondergronds omdat het steun verleent aan een staatshoofd dat betrekkingen onderhoudt met Taiwan. Geraamd wordt dat 110 bisschoppen de instemming kregen van het ‘Bestuur voor religieuze zaken’. 30 bisschoppen maken deel uit van de ondergrondse kerk. De meeste door Beijing erkende bisschoppen zochten en kregen ook de zegen van Rome. 8 bezitten echter de erkenning niet en 3 ervan werden zelfs geëxcommuniceerd. 2 hebben een vrouw of kinderen. De benoeming en erkenning van de bisschoppen is een centraal struikelblok voor het verbeteren van de relatie tussen het Vaticaan en China. Naar verluidt dringt de paus aan op een snelle verbetering van de betrekkingen zodat de kerk haar verdeeldheid achter zich zou laten en de clerus weer normaal zou kunnen werken.
Historiek
Dat het paus Franciscus ernst werd, bleek toen hij in augustus 2013 aartsbisschop Pietro Parolin als de hoogste diplomaat van het Vaticaan benoemde. Onder voorganger paus Benedictus was Parolin de hoofd onderhandelaar met Beijing. De paus toonde al eerder tekenen van verzoeningsgezindheid tegenover China. Paus Franciscus feliciteerde Xi Jinping toen hij in 2013 president werd; bij het overvliegen van het Chinees grondgebied naar Zuid-Korea maakte de paus zijn beste wensen over aan Xi en het Chinese volk en ook met het Chinees nieuwjaar zond Franciscus zijn wensen naar Xi.
Ondertussen werd geprobeerd om via tussenpersonen te communiceren, maar een geplande ontmoeting op de luchthaven van New York 26 september vorig jaar mislukte. Een doorbraak volgde in mei dit jaar met het opzetten van een gemeenschappelijke werkgroep die een oplossing moet vinden voor het cruciale benoemingssysteem.
Uitweg?
Momenteel worden de Chinese bisschoppen gekozen door de katholieke geestelijken zelf. Naar verluidt ligt een voorstel op tafel waarbij de paus zijn veto kan stellen tegen kandidaten die hij niet goed vindt, maar daarvoor zou hij een bewijsvoering moeten aangeven. De 8 ‘onwettige’ bisschoppen zouden in het kader van het heilig jaar (dat loopt tot november) vergiffenis krijgen, maar zouden toch geen bisdom toegewezen krijgen. Wanneer eenmaal een akkoord over de benoemingskwestie rond is, hoopt het Vaticaan op een overeenkomst waarbij Beijing de bisschoppen erkent van de ondergrondse kerk.
Naar verluidt bestaan er langs beide zijden voor- en tegenstanders van de verzoening. In Hongkong staat kardinaal Joseph Zen bekend als fervent supporter van het anticommunisme. Ook sommige delen van de ondergrondse kerk zien weinig in verzoening. In China zelf is het Ministerie van Buitenlandse zaken voorstander van een verzoening als middel tot het isoleren van Taiwan (nog een diplomatieke erkenning van het eiland minder). Het Eenheidsfront- departement is minder enthousiast en vreest het gevaar van godsdienstige infiltratie. Toch kan verwacht worden dat er binnenkort een uitweg uit de impasse gevonden wordt.
Bron: Yahoo, Reuters