De G20 is in Seoel niet ingegaan op het Amerikaans voorstel om aan te dringen op een revaluatie van de Chinese yuan. Daarentegen staat in de slotverklaring wel een hint van bezorgdheid over het recent Amerikaans initiatief om massief geld bij te drukken.
Globale ongerustheid over het Amerikaans bijdrukken van dollars hebben de Amerikaanse druk om China te veroordelen onderuitgehaald. In Azië wordt gevreesd dat de Amerikaanse kredietinjectie in Azië luchtbellen zou veroorzaken en mogelijk de financiële crisis van ’97-’98 zou herhalen. Voor de top had de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner verklaard op de top steun te willen verzamelen van landen om China ervan te laten beschuldigen de munt kunstmatig laag te houden om zijn export te beschermen. Het pakte omgekeerd uit. Zelfs de traditionele Europese bondgenoten waren bezorgd over het nieuw Amerikaans financieel initiatief.
Tegenover het gevaar van een wisselkoersoorlog begroeven de G20-landen de verschillen in een weinig concrete tekst. De slotmededeling heeft het over de noodzaak van een wisselkoers die gebaseerd is op de markt en waarbij concurrentiële devaluatie wordt vermeden. De term concurrentiële onderwaardering, waar de Amerikanen op aandrongen tegen China, sneuvelde. De slotmededeling vermeldt wel fijntjes dat geavanceerde economieën moeten waakzaam zijn tegen overdreven vluchtigheid en ordeloze bewegingen in wisselkoersen.
Na de bijeenkomst zeiden opkomende economieën dat ze regelend zouden gaan optreden tegen overdreven vluchtigheid. Brazilië, Indonesië en Zuid-Korea hebben reeds maatregelen afgekondigd tegen de toevloed van speculatief geld. Zonder de VS met naam te noemen riep Hu Jintao de economieën met grote reserves op om zich verantwoordelijk te gedragen en relatief stabiele wisselkoersen te handhaven. Obama noemde China’ s muntpolitiek ‘irritant’. Overeengekomen werd dat het IMF een mechanisme ter periodieke beoordeling zou opstellen. De Franse president Sarkozy, gastheer van de volgende G20-top, deelde mee dat China het aanbod heeft gedaan om de volgende bijeenkomst van de ministers van Financiën te onthalen.
Hu en Obama herhaalden hun standpunten op de APEC-top zaterdag in Japan. Hu sprak er ook met de Japanse eerste minister Naoto Kan. De Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken Fukuyama zei dat het 22 minuten durende gesprek had geleid tot een verbetering van de sfeer tussen beide landen. Volgens de ‘South China Morning Post’ leeft in Azië het gevoel dat ze met China willen samenwerken op economisch vlak, maar dat de landen vragen of de VS op hun veiligheid wil passen. Hoge Amerikaanse verantwoordelijken vinden dat die visie neerkomt op het feit dat China wegkomt met de baten en de Amerikanen de kost betalen.
Bron SCMP