Organisaties voor natuurbehoud hebben een oproep gericht tot de Chinese regering om de ivoorhandel in China een totaalverbod op te leggen. Het zou twee jaar duren om dit werkelijk af te dwingen. Het is de bedoeling van diegenen die het voorstel indienen dat het verbod permanent is en dat de handelaren die erdoor worden getroffen geen schadevergoeding krijgen.
De Chinese overheidskrant China Daily besteedt er in zijn uitgave voor Azië aandacht aan. Volgens Xu Yang, een expert van World Wildlife Fund in China, zou de meerderheid van de Chinese consumenten niet langer ivoren producten kopen als de wettelijk toegestane handel werd opgeheven. Xu ziet nog een mogelijk heilzaam effect: speculanten zouden op dit terrein niet langer kunnen werken.
Het WWF en TRAFFIC, een ngo die de mondiale handel volgt rond dieren in het wild, voeren een haalbaarheidsstudie betreffende het verbod van de ivoorhandel in China. De organisaties willen dat document aan de Chinese regering voorleggen, in de hoop dat beleidsmakers er rekening mee zullen houden.
Zhou Fei, die TRAFFIC China leidt, merkt dat de olifantenpopulatie in Afrika van 3 tot 5 miljoen dieren de afgelopen jaren is gekrompen tot 500.000. Zhou vreest dat Afrikaanse olifanten binnen twee decennia uitgeroeid zullen zijn, als de mensen niet ingrijpen.
Op dit moment is de ivoorhandel en de vervaardiging van ivoorproducten in China nog wettelijk toegestaan, op voorwaarde dat het materiaal geregistreerd is. Het ivoor krijgt pas een legaal stempel als het dateert van voor 1989 toen CITES, Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora een wereldwijd verbod op de ivoorhandel afdwong. In 2008 gaf CITES aan China toestemming om eenmalig 62 ton oud ivoor te kopen van erkende handelaren uit Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Elk jaar laat de regelgever 5 ton uit die voorraad op de markt toe.
WWF China heeft echter waargenomen dat de helft van de consumenten het verschil tussen legaal en illegaal ivoor niet kent. Bij de verkoop van legaal ivoor moet de koper ook het identiteitskaartje dat bij elk stuk toegestaan ivoor hoort vragen. De mensen doen dat niet en kwaadwillige handelaren gebruiken de kaartjes voor de verkoop van illegale producten en stukken materiaal. Hongkong is het Chinese gebied waar de ivoorhandel het grootst is. Legale en illegale handel is in een aantal Oost-Aziatische landen een probleem: Vietnam, Thailand, de Filippijnen, Japan. De groei van de middenklasse waaruit de kopers komen die ivoren producten als statussymbool aanschaffen, heeft de vraag zo sterk doen toenemen dat de toegestane voorraad niet volstond om aan die vraag te voldoen. WWF en TRAFFIC stellen nu hun drastische maatregel voor, als het enige wat nog kan helpen.
China Daily Asia, Wikipedia, www.traffic.org