Komt doorbraak in strijd tegen ebola uit China?

Een Chinees bedrijf heeft een experimenteel geneesmiddel voor ebola naar Afrika gestuurd. Chinese hulpverleners zullen het gebruiken voor tests om na te gaan of het de ziekte effectief en op een veilige manier kan bestrijden.

De Sihuan Pharmaceutical Holdings Group heeft een medicijn ontwikkeld, JK-05, dat nog niet is uitgeprobeerd op mensen, maar dat wel goede resultaten heeft gehad in laboratoriumproeven op muizen. Het is geen vaccin, maar volgens woordvoerders van de onderneming heeft het ook een preventieve werking. Een eerste hoeveelheid dosissen, genoeg om 10.000 mensen te behandelen, is naar Afrika gebracht, omdat daar wel door ebola besmette patiënten zijn, in China niet. Het bedrijf maakt nu een nieuwe voorraad klaar. Zorgverleners zouden JK-05 al mogen gebruiken, mochten ze zelf besmet worden. Sihuan erkent dat er op dit moment middelen zijn, zoals het Amerikaanse Zmapp en TKM ebola, die nu al bij de verpleging van mensen worden gebruikt. Een voordeel van JK-05 is dat het een redelijk eenvoudig chemische stof is die daardoor sneller massaal en goedkoper kan worden aangemaakt dan vergelijkbare middelen uit Noord-Amerika of Europa.

Sihuan en het Volksbevrijdingsleger

Medische training

Medische training


Sihuan is gedeeltelijk van de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley en heeft een contract met de Chinese Academie voor Militaire Medische Wetenschappen. Oorspronkelijk was Sihuan ook een onderdeel van het leger. Het is in 2001 onafhankelijk gaan opereren en is uitgegroeid tot de derde grootste fabrikant van medicijnen op voorschrift. Sihuan hoopt, dank zij de militaire connectie, snel en vergunning te krijgen om het voor gebruik door burgers op de Chinese markt te brengen als dat nodig is. Tot nog toe heeft alleen het leger de toestemming om JK-05 in noodgevallen toe te passen. China hoopt dat uit de tests zal blijken dat het een effectieve remedie tegen ebola heeft ontwikkeld.

Chinese oproepen en toezeggingen

President Xi Jinping heeft toegezegd dat China zal blijven samenwerken met de internationale gemeenschap in de strijd tegen de ebola-epidemie. Premier Li Keqiang sprak voor de 10e Asia-Europe Meeting (ASEM) in Italië. Hij legde de nadruk op de nood aan een vreedzame economische samenwerking tussen de continenten en gaf de strijd tegen ebola als concreet voorbeeld van wat dat kan betekenen. China heeft honderden zorgverleners in Afrika en heeft voor meer dan 38 miljoen dollar medische hulp gestuurd naar de meest getroffen landen. Premier Li heeft beloofd dat er nog voor 16 miljoen dollar extra hulp komt. Chinese vertegenwoordigers hebben vorige week in Washington op een crisisvergadering van de Wereldbank gezegd dat met donaties, het sturen van teams enz. China in totaal al voor 200 miljoen dollar heeft bijgedragen aan de strijd tegen ebola en dat het zijn inspanning nog zal opvoeren.
De Volksrepubliek heeft al een lange traditie van medische hulpverlening in Afrika. In het begin van de jaren zestig gingen de eerste Chinese medische teams daarheen. In 2013 waren er Chinese zorgverleners aan het werk in 42 Afrikaanse landen om patiënten te verzorgen, medicijnen te leveren en collega’s dokters op te leiden, meer dan in andere derdewereldlanden. Hoewel er ook wel fouten zijn gemaakt (er was onder andere een schandaal met namaakgeneesmiddelen) maken vele Afrikanen graag gebruik van de Chinese medicamenten en therapieën. Mocht dit Chinese medicijn veilig werken, wat men nu gaat onderzoeken, dan zou dat een grote doorbraak betekenen bij de aanpak van ebola.
China Daily Africa, Financial Times, Xinhua, SCMP, The Diplomat

1 comment for “Komt doorbraak in strijd tegen ebola uit China?

  1. deze nieuwe medicijn mag alleen op chinezen worden gebruikt, omdat het niet internationaal zijn goedgekeurd. dus het is meer voor de chinezen daar niet voor afrikanen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *