Op een groen blaadje 54

-Kort milieunieuws

Tibet: beter management rivieren
Tibet gaat gedurende het twaalfde vijfjarenplan het management van haar 99 kleine en middelgrote rivieren verbeteren. 3 miljard zal hier in worden geïnvesteerd. Daardoor zal het overstromingsgevaar worden ingedijkt en irrigatie verbeterd. Daarnaast zullen 24 kleinschalige reservoirs worden aangelegd om het gevaar van bevroren meren uit te schakelen.
Helft grondwater onveilig
De helft van China’s grondwater haalt niet de standaarden van drinkbaar water, aldus het ministerie. Dit was het geval in 57 % van de 4110 controlestations in 182 steden. De toestand in de meeste noordelijke-en oostelijke steden is erger dan in 2009. De toestand in het noorden is erger omdat er minder stromen en rivieren zijn en twee derden van het water voor residentieel gebruik komt van het grondwater. 400 van 657 steden gebruiken grondwater als belangrijkste bron van drinkwater.

Nucleaire Bouwstop: min 10 gW gebouwd
Na de Japanse nucleaire ramp heeft China een moratorium afgekondigd voor de bouw van nieuwe nucleaire centrales. Verwacht wordt dat een herziene blauwdruk voor de sector tegen 2020 86 gW capaciteit voorziet. Volgens vice-voorzitter . Li Yongjiang van the China Nuclear Energy Association (CNEA) werd dit jaar door het moratorium voor 10 gW niet gebouwd en hij vind de 86 gW zeer nipt te realiseren. Eind 2010 had China een nucleaire capaciteit van 10,9 gW en oorspronkelijk was 40 gW voorzien tegen 2015. Li verwacht dat tegen volgend jaar terug met de bouw kan worden begonnen. Vragen zijn nog: ook centrales van de tweede generatie en ook in gebieden met aardbevingen zoals Sichuan? Nog inzake nucleair onheil hebben Taiwan en de Volksrepubliek een akkoord gesloten dat ze in geval van een accident gaan samenwerken en wederzijds ploegen sturen om de schade te beperken.
Zee bedreigd met vervuiling
Volgens statistieken van het Zeebestuur hebben 83 % van de kustgebieden een fragiel ecosysteem. Anderzijds groeide de zee gebonden economie in 2010 met 13 % om 3800 miljard yuan te bereiken. De kustlijn ondergaat grote uitdagingen van vervuiling: onlangs was er nog olievervuiling in de Bohaizee waarvan gezegd wordt dat het herstel 30 jaar kan duren. Het offshore milieu wordt bedreigd door overexploitatie. Sinds 1990 verloor China jaarlijks 20.000 ha aan waterrijke natuurgebieden. Positief nieuws komt er van de UNDP die 52 miljoen $ spendeert aan het behoud van China’s biodiversiteit. Duurzame ontwikkeling ook van het zeegebied is de prioriteit bij uitstek.
Er is afvalolie en gootolie
Volgens het ministerie van Financiën is afvalolie afkomstig van gerecycleerde keukenolie, dierlijk vet uit slachthuizen en olie afkomstig bij het vervaardigen van lederproducten. Ondernemingen die één van die types verwerken kunnen van een toelage genieten tussen 800 à 1000 yuan per ton. Het goede nieuws is dat van afvalolie biodiesel kan worden gemaakt en zo kan herbruikt. Doordat de prijzen van afvalolie de hoogte inschoten, is het echter moeilijk te overleven enkel van de herverwerking van afvalolie tot biodiesel. In het midden van de productieketen gaat het om een weinig gecontroleerde bezigheid, overigens meestal kleine privéinitiatieven. De producenten van biodiesel vinden dat gerecycleerde afvalolie te duur is, maar dat de gootolie wel goedkoper is en deze kan ook tot biodiesel worden omgevormd. De regering is nu begonnen de gerecycleerde olie-business te reguleren. 630 miljoen zal in de controle en monitoring worden besteed, te beginnen in Pekings Chaoyang district.
Peking: naar centrale verwarming met zonne-energie
De stad Peking wil meer centrale verwarming op basis van zonne-energie. Nieuwe residentiële en openbare gebouwen moeten een centraal waterverwarmingssysteem installeren dat warmte gebruikt van ofwel nijverheidsproductie ofwel zonnepanelen aldus het ontwerp van de stadsadministratie. Bestaande gebouwen kunnen overschakelen als twee derden van de bewoners het eens zijn. De vastgoedontwikkelaars maken de startinvestering in de centrale verwarming met zonne-energie; het management doet het onderhoud; de markt regelt de aankoop en de lasten en de stad superviseert en kan betoelagen. Dit jaar zal het individueel meter systeem worden veralgemeend in Peking, in plaats van afgerekend te worden op oppervlakte.
Peking maakt tolcijfers bekend
Het wegensysteem in Peking betaalt nog steeds zwaar zijn schulden af. Eén derde van de tolgelden dient om interesten af te betalen. In totaal telt Peking 816 km tolwegen en de niet betaalde leningen bedragen 44 miljard yuan. Vorig jaar werd 6 miljard gecollecteerd en 2 miljard aan intresten betaald. In totaal wordt het systeem uitgebaat door zeven firma’s. Het ministerie lanceerde recentelijk een campagne tegen het innen van tolgelden nadat de betrokken wegen al afbetaald zijn. Pekings openbaarheid kadert binnen deze vraag.
VS producenten zonnepanelen tegen China
De Vereniging van producenten van Amerikaanse zonnepanelen beweren dat overheidstoelagen hun Chinese collega’s toelaten de prijzen kunstmatig laag te houden. Ze hebben een formele klacht gestuurd naar het Amerikaans ministerie van Handel en de International Trade Commission. De laatste tijd gingen 3 Amerikaanse producenten op de fles namelijk Solyndra, Evergreen Solar en SpectraWatt.
IEA: China betoelaagt fossiele brandstoffen
Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) betoelaagt China nog altijd voor 21 miljard $ fossiele brandstoffen. Deze toelagen gingen met 29 % vooruit vergeleken met 2009, waren lagen lager dan in 2008 toen ze tot 43 miljard opliepen. De helft of 11,5 miljard ging naar de elektriciteit, 7,7 miljard ging naar petroleum en 2 miljard naar steenkoolverbruik. Daarmee is China ’s werelds 5 grootste betoelager na Iran (81 m), Saoedi-Arabië (43 m), Rusland (39 m) en Indië (22 m). Meestal neemt de steun de vorm in van een prijssetting beneden de internationale prijs. In China kopen de oliegiganten hun petroleum aan op de internationale markten en moeten ze die doorverkopen aan een goedkopere prijs. Ook aardgas wordt door de producenten op deze wijze betoelaagd. Eind 2008 volgde een eerste prijshervorming en een tweede golf wordt verwacht binnen zes maanden.

3 comments for “Op een groen blaadje 54

  1. Pracht idee van afvalolie naar Biodiesel, zo spaar je op minerale diesel, ruimt het afval op en maakt er energie van, petje af!
    Terwijl in Europa weer gepraat wordt of afvalvet uit de slachterijen ook wel gebruikt kan/mag worden, gaat China zeer voortvarend te werk; voor zo een jonge opkomende staat is dit zeer te prijzen!!
    Ook de CO2 wordt op deze manier tot 80% gereduceerd!!
    Het lijkt dat het motto, niet lullen maar werken,weer opgaat!!
    Groet Jaap Koopman SChoonebeek.

  2. Dat het hard nodig is, is duidelijk, maar ze nemen dan ook de juiste maatregelen, zelfs economisch, China is eerder een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *