China heeft met succes een pilootproject uitgevoerd voor de gelijktijdige opsporing van tuberculose en suikerziekte. Dat meldt The Lancet.
Zowel de infectieziekte tuberculose (TBC) als de chronische ziekte diabetes (suikerziekte) vormen belangrijke gezondheidsrisico’s. Wereldwijd lopen ruim 360 miljoen mensen een verhoogd risico op actieve TBC, vaak zonder het te weten. China telt op wereldniveau voor bijna 17% van alle tuberculosegevallen. Ieder jaar komen er in China 1,5 miljoen nieuwe gevallen van tuberculose (TBC) bij en sterven 270.000 Chinezen aan deze infectie.
In 2030 zou de wereldwijde toename van diabetes rond 550 miljoen mensen treffen, waarvan driekwart in de ontwikkelingslanden. Momenteel lijden 100 miljoen Chinezen aan diabetes.
Beide ziekten versterken mekaar: suikerzieken hebben driemaal meer kans om actieve TBC op te lopen. Diabetes zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 10% van alle TBC-gevallen in China en India. Daarom ontwikkelde de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2011 een plan voor de gecoördineerde aanpak van beide ziekten. Kernactiviteit in dit plan is een ‘bi-directionele’ opsporing: bij een suikerzieke spoort men TBC op en – omgekeerd – bij een TBC-patiënt zoekt men naar diabetes.
China is het eerste land om de bi-directionele opsporing te testen binnen de bestaande ‘gewone’ gezondheidszorg. Van september 2011 tot mei 2012 voerden 11 Chinese ziekenhuizen het WHO-pilootproject uit. Bij 9.000 TBC-patiënten stelde men ook 13% diabetes vast: 10% was al gekend, maar 3% wist niet dat ze diabetes hadden. Bij toepassing op de hele Chinese bevolking betekent dit dat 30.000 TBC-patiënten niet weten dat ze ook diabetes hebben. Opsporing in de andere richting: bij de onderzochte suikerzieken stelde men een veelvoud vast aan TBC-gevallen dan in de algemene bevolking.
Het pilootproject toont aan dat een actieve bi-directionele opsporing van beide ziekten haalbaar is binnen de routine gezondheidszorg en toelaat ontdekte gevallen sneller te verzorgen. Als dit pilootproject zowel in China als India wordt toegepast, kan dit belangrijke gezondheidswinst opleveren voor 2,5 miljard mensen.
Bron: Mullins J. China registers success with TB-diabetes screening initiative. Lancet 2012;380:635-6
Interessant dat de verwachting is dat diabetes in ontwikkelingslanden sterk zal toenemen. Ik vraag me af of dit klopt aangezien de Westerse landen op het moment te kampen hebben met vele diabetes gevallen.