Overname GLP: grootste ooit in Azië

Een consortium met Vanke en de Bank of China wil voor 11,6 miljard dollar ‘Global Logistic Properties’ opkopen en het initiatief heeft de steun van meerderheidsaandeelhouder GIC (Government of Singapore Investment Corporation). GLC bezit opslagplaatsen in verschillende landen, maar van de netto-inkomsten komt meer dan 57 % uit China.

Ook JD.com huurt opslagruimte van GLP


Global Logistic Properties (GLP) bezit zowel opslagplaatsen en logistieke faciliteiten in China, Japan, Brazilië en de Verenigde Staten. De groep telt meer dan 1100 personeelsleden en de totale oppervlakte aan opslagruimte wordt op 55 miljoen m2 geraamd. GLP kwam voort uit de Aziatische tak van ‘s werelds grootste vastgoedgroep Proligis en die ging in oktober 2010 naar de beurs in Singapore. Vrijdag maakten de aandelen bij het bekend worden van de koop een sprong van 21%.
Het Nesta consortium telt 11,6 miljard dollar neer om de beursaandelen te kopen en om nadien privé verder te gaan. Nesta bestaat uit de Shenzhen vastgoedgroep Vanke, GLP CEO Ming Mei, Hillhouse Capital Management, Hopu Investment Management en ook Bank of China Group Investment. Het initiatief veronderstelt de instemming zowel van de aandeelhouders als van de beursregulator uit Singapore. De huidige controlerend aandeelhouder, het Singaporese soeverein fonds GIC dat 36 % bezit van GLP stemt in met de verkoop. Het gaat om de grootste Aziatische koop door een privégroep ooit.
Vanke-voorzitter CEO Yu Liang ziet belangrijke synergiën en hoopt dat Vanke meer invloed kan verwerven in de sector van het logistieke vastgoed. Zo hoopt hij met GLP een nieuw zakenmodel te scheppen dat zowel vastgoed, logistiek, handel en asset management omvat. Nesta versloeg de rivaliserende Amerikaanse groep Warburg Pincus. De prijs die Nesta biedt, ligt 25% hoger dan de slotprijs van de beurs voor de koop werd aangekondigd. De transactie zou gesloten moeten zijn voor 14 april 2018.
Volgens een rapport van Cushman & Wakefield controleert GLP 55% van China’s moderne logistieke faciliteiten. Met zijn 17 miljoen m² opslagruimte in het land staat China ook in voor 57% van het netto-inkomen. 26% komt uit Japan, 9% uit de VS en 8% uit Brazilië. Volgens directeur onderzoek en strategie Elysia Tse bij LaSalle Investment Management Asia Pacific kent China een tekort aan moderne opslagruimte. De opbrengst die 6% bedraagt in de premium markt, vindt ze wel vrij aantrekkelijk. Bij de klanten van GLP behoren zowel Alibaba, JD.com als Amazon.
Bronnen: SCMP, Bloomberg, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *