Paviljoen 'Beste Stadspraktijken' toont 60 steden

In tegenstelling tot de landenpaviljoenen ligt de klemtoon van het paviljoen ‘Beste stedelijke praktijken’ op progressieve ervaringen uit 60 steden die geselecteerd werden door een internationale jury en die betrekking hebben op de leefbaarheid van steden; duurzame stedenbouw en de bescherming van het stedelijk erfgoed.

Gedeelte beste praktijken

Gedeelte beste praktijken


Het paviljoen beslaat 35 are op het westelijk deel langs de rivier. Het licht schijnt er op de steden zelf, in tegenstelling tot de landenpaviljoenen. Bedoeling is aan steden en overheden van over de hele wereld een platform te schenken waarop de steden hun oplossingen en initiatieven kunnen tonen in verband met de expothema’s. Zo kunnen deze lokale overheden onderling ervaringen uitwisselen. In het paviljoen zullen echte scenes getoond worden op alle gebieden van stadsmanagement . Deze werden uitgekozen door een internationale jury en onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: ‘Leefbare stad’, ‘Duurzame stedenbouw’, ‘Bescherming en gebruik van het stedelijk erfgoed’ en ‘Technologische innovatie in de bouwomgeving’.
Een 60-tal steden en overheden zal vertegenwoordigd zijn: Rhône Alpes, Madrid, Paris/Ile de France, Alsace, Seoel, Hongkong, Sao Paulo, Basel, Genève & Zürich, Rotterdam, Vancouver, Taipei, Londen, Bilbao, Bologna, Brisbane/Queensland, Oulu, Osaka, Ahmedabad, Barcelona, Alexandrië, Tianjin, Sint-Petersburg, Praag, Philadelphia, Porto Alegre, Düsseldorf, Montreal, Hangzhou, Izmir, Amaroussion, Bremen, Chicago, Bonn/Bukhara, Freiburg, Hamburg, Guangzhou, Malmö, Milaan, Zaragoza, Moskou, Cairo, Suzhou, Liverpool, Venetië, Pondicherry, Santiago. In de buurt van het Paviljoen staat ook de Harmonietoren, een voormalige schoorsteen van een steenkoolcentrale: de toren is 201 meter hoog en werd uitgerust met een kabellift die 300 personen tot op het observatieplatform kan brengen, het hoogste punt van de Expo.
Woongebouwen komen aan bod in de projecten van Madrid, Malmö, Shanghai Ecohuis en Londen. Bureelgebouwen worden getoond uit Calgary, Hamburg, Milaan en Rhônes-Alpes. Gebouwen voor ontspanning komen uit Parijs, Macao, Elzas en Makkah. Tot de ‘andere’ behoren het fietsenstimuleringsprogramma uit Odense, leefbare steden uit Rhône-Alpes en het Waterpark van Chengdu. Van de overige projecten behoren er 22 tot de ‘Leefbare stad’, 11 tot ‘Duurzame stedenbouw’ en 5 gaan over het gebruik van het erfgoed. Geen Belgisch project werd weerhouden: wel Rotterdams Waterstad en Düsseldorfs Kronsbergdistrict 10 jaar later. Er zijn ook enkele Chinese projecten.
Zie ook CCTV

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *