Weibo, de microblogging-dienst van Sina, en de Chinese staat blijven op een koers van positieve samenwerking. In bepaalde kringen van internetgebruikers, providers en journalisten werd ervoor gevreesd dat Beijing het superpopulaire Weibo (200 miljoen gebruikers ‘and growing’) zou kortwieken of laten sluiten. Sina had in augustus het bezoek gekregen van een CPC-leider uit de hoofdstad en het ministerie van de Openbare Veiligheid had aangedrongen op het verspreiden van ‘correcte en goedgekeurde informatie’ door microblogs. Was de overheid schichtig geworden van de verre van gematigde uitingen die ook de Chinese internetcultuur kenmerken? De bewezen misbruiken zoals het verspreiden van valse geruchten of het massale verkopen van honderdduizenden fake volgers, zouden de aanleiding vormen voor een onderdrukking van China’s wellicht populairste internetservice. De aandelen van Sina zakten schrikwekkend. Nu blijkt het niet zo’n vaart te lopen. Politici en ondernemers hebben elkaar gevonden op een seminarie over ‘microblogs ten dienste van de maatschappij’. Wang Chen, de eerste man van zowel het nationale internetbureau als van de publiciteitsafdeling (ex-propagandadienst) van de partij, heeft de providers dan wel dringend gevraagd ervoor te zorgen dat ze geen illegale inhoud verspreiden. Hij heeft ook gewaarschuwd dat het verspreiden van leugens, geruchten en porno, bedreigingen van de veiligheid, volgens de wet zal worden gestraft. Wang Chen moedigde het populariseren van wetenschap, hoogstaande cultuur en een gezonde moraal aan. Hij prees echter ook de microblogs en naar het leek oprecht, want de meeste zijn volgens hem zeer informatief, ‘heilzaam’ en ze maken het leven aangenaam. De topman van de CPC vond verder dat regering en partij zelf meer gebruik moesten maken van de sociale media. Voor analisten, investeerders en anderen die de zaak met argusogen volgen waren dit positieve signalen: er komen misschien restricties, maar Weibo en co zijn blijvers en de populariteit van Sina zal verder toenemen. Een liquidatie is ondenkbaar.
Ook de sector zelf reikte de hand naar de andere partij. Charles Chao, de ceo van Sina, deed dat met uitspraken zoals ‘Weibo is een uitlaatklep, het geeft mensen de kans om zich te uiten en eens goed te keer te gaan en het biedt de overheid de mogelijkheid om stemmingen te peilen’. Chao vond het goed dat de regering meestapt in deze nieuwe ontwikkeling in de samenleving en hij presenteerde de betaversie van een regeringseditie van Weibo. Net zoals ondernemingen, die ook hun eigen Weibo hebben, gaan lokale overheden, regeringsdepartementen en ander instellingen microblogs gebruiken om voorlichting te geven, diensten te verlenen en te communiceren met de bevolking.
Bronnen: Xinhua, iChinaStock.com, Forbes
Dit artikel over Sina Weibo, is voor Sina énorm positief => Sina Weibo is een BLIJVER.
Dankzij deze actie is het mogelijk dat China geen last zal hebben van Occupy wall street, welke bijna wereldwijd rondgaat.
Verder is dit nog maar eens een stap in de richting van vrije meningsuiting.