Chinezen houden van voetbal maar toch kan hun nationale ploeg niet internationaal doorbreken. Jaar na jaar worden de supporters gefrustreerd door de zwakke prestaties. Daar komt misschien verandering in: maandag heeft de overheid een verreikend voetbalplan bekend gemaakt.
De Chinese nationale ploeg kon zich alleen in 2002 kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Ze staan momenteel 83ste op de wereldranglijst. Het nieuwe voetbalplan wordt overweldigend positief becommentarieerd op het internet. De ambitie is groot: China wil op termijn het wereldkampioenschap organiseren en het winnen, of de nationale ploeg toch minstens in de kwartfinales krijgen. De media hebben het over de “Voetbaldroom”, een variante op de “Chinese droom” van president Xi, overigens vroeger zelf een fervent voetballer. De eerste mogelijkheid om een wereldkampioenschap naar China te brengen is in 2030.
Het plan omvat 50-punten, en het is ernst; de Nationale Leidende Groep voor Belangrijke Hervormingen, onder leiding van de president in persoon, heeft het goedgekeurd. Dat voetbal geen hoge toppen scheert ondanks zijn populariteit in China, wordt dikwijls geweten aan corruptie, bureaucratie en te weinig jongerenwerking. Bijna alles in het voetbal moet veranderen: management, beroepsvoetbal, nationale ploegen en amateurploegen. Meest in het oog springend is de afsplitsing van de Chinese voetbalbond CFA van het ministerie van sport. De CFA wordt een onafhankelijke vzw en zal zelf instaan voor zijn financiën en organisatie. CFA wordt geen administratie maar een professionele organisatie gerund door beroepsspelers en sportvertegenwoordigers die door de regering aangeduid worden.
Naast meer inbreng van beroepsvoetballers in het management mikt men volop op jongeren. Vandaag telt China 5.000 ‘voetbalscholen’; dat zijn scholen waar de leerlingen minstens één uur per week voetballes krijgen. Op termijn van vijf jaar worden het er 20.000, en na 10 jaar 50.000. Verder wil men dat de Chinese vrouwenploegen opnieuw het wereldniveau bereiken van 1999 toen ze de finale haalden. Er komt een voetballoterij waarvan de opbrengst naar het bevorderen van het voetbal gaat.
Sportverslaggever Wang Dazhao uit Beijing wordt er bijna lyrisch van. De hervormingen van het voetbal zullen een grote impact hebben en kunnen dynamiek geven aan andere sociale en economische hervormingen. Voetbal, de meest populaire sport ter wereld, kan gigantische menigten op het been brengen in China en sterk bijdragen tot de economische groei. En sportieve prestaties van de Chinese voetballers zullen de culturele soft power van China in de wereld omhoog stuwen.
Bronnen: Global times,SCMP