10.000 onderwijzers op rust de boer op gestuurd

China is van plan om 10.000 onderwijzers die al met pensioen zijn naar de landbouwgebieden te sturen om er gedurende één jaar les te gaan geven. Het voornemen maakt deel uit van een plan dat loopt tot 2020 en de armoede in de rurale gebieden wil bestrijden.

Wanneer het nieuwe schooljaar in september start, zullen 10.000 onderwijzers één jaar uit hun pensioen stappen om terug les te gaan geven in landelijke scholen die een gebrek aan middelen kennen. Het ministerie van Onderwijs kiest ‘uitmuntende’ onderwijzers uit om er minstens één jaar les te geven en dit past in een strijd tegen de armoede die loopt tot 2020. Naar verluidt wordt de onderwijskloof tussen de rurale en de stedelijke gebieden nog steeds groter.
De inschrijvingspercentages in de landbouwscholen dalen. De verantwoordelijken vinden almaar minder onderwijzers die er voor een mager salaris van 1000 tot 2000 yuan willen gaan werken. In de pers verschijnen verhalen van afgelegen scholen met enkel een handvol leerlingen die soms maar de school bereiken na een lange en moeilijke weg. Volgens China News Service daalde het aantal van laag betaalde onderwijzers tussen 2010 en 2013 van 4,7 miljoen tot 3,3 miljoen. Dit is het laatste jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. Tegen deze achtergrond blijft het 10.000 bijkomend gestuurde leraars eerder symbolisch

Reacties

De reacties van onderwijsdeskundigen is dan ook verdeeld. Sommigen twijfelen of de oudere onderwijzers de juiste geestesgesteldheid hebben om de landelijke kinderen te enthousiasmeren. Anderen wijzen echter op de innovatie met de invoering van ‘streaming’ lessen op het platteland. Ook worden vragen geteld bij het begrip van ‘uitmuntende’ onderwijzers: hoe zullen deze gekozen worden?
Tussen 2000 en 2010 heeft de regering een centralisatiepolitiek gevoerd ten aanzien van de rurale scholen. Volgens statistieken van 21st Century Education Research Institute of China verdwenen daarbij zowat dagelijks 100 dorpsscholen. Goede onderwijzers werden eerder naar de steden gepromoveerd. Nu wordt dus een omgekeerde beweging in gang gezet. Het nieuwe initiatief lijkt eerder een bescheiden begin van een tendens om ook de rurale kinderen het onderwijs te geven waarop ze recht hebben.
Bron: SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *