10 jaar geleden: de aardbeving van Wenchuan

Op 12 mei 2008, was er in China een verschrikkelijke aardbeving van 8,0 op de schaal van Richter. De Chinezen herdenken ‘Wenchuan 2008’ elk jaar, maar een tiende gedenkdag is ook hier speciaal.

aardbeving

2008 – 2018 in Gan’en (Gansu), ook getroffen en heropgebouwd (Xinhua/Ma Ning, Fan Peishen)


Tien jaar geleden kwamen in de streek rond Wenchuan meer dan 80.000 mensen om of ze bleven vermist bij de ramp. Er waren 374.000 gewonden. Miljoenen verloren voor langere tijd hun woning. Ook in de nabijgelegen provincie Gansu werden dorpen zwaar getroffen. Uit de vele artikelen nemen we er enkele van Xinhua en een serie van sixthtone.com om aandacht aan te besteden.

Het waarschuwingssysteem

Wenchuan, het centrum van de ramp, ligt op iets meer dan 140 km van Chengdu, de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan. In die stad hebben technici een waarschuwingssysteem voor aardbevingen ontwikkeld. Door middel van verschillende radiosystemen is het mogelijk burgers te waarschuwen enkele seconden voor de ‘seismische golven’ arriveren. Op 9 mei 2018 is dat alarm, gebaseerd op de technologie van ‘the Internet of Things’, uitgetest tijdens een oefening. Via radio, televisie en mobiele telefoons bereikten waarschuwingen de bewoners van 60 woongebieden in het High-Tech District van Chengdu.

aardbeving

Het herbouwde Wenchuan
(foto wikipedia)

Seconden die levens redden

Radiogolven gaan sneller dan seismische golven. Dat geeft mensen enkele seconden meer tijd om bescherming te zoeken. Onderzoek heeft uitgewezen dat 3 seconden voldoende zijn om 14% slachtoffers te voorkomen, en 20 seconden volstaan voor de redding van 63% van mogelijke slachtoffers. Daarenboven kan het systeem ervoor zorgen dat in sectoren zoals de chemie, de atoomindustrie, vervoer met hogesnelheidstreinen en metrolijnen er geen extra rampen bijkomen.

Vooruitgang

Het waarschuwingssysteem van Chengdu bestrijkt een gebied van meer dan 2 miljoen km², waar 660 mensen wonen. Dergelijke alarmen bestaan verder enkel in Japan en Mexico. Sichuan en de naburige provincie Yunnan zal binnen kort over 2.000 meetstations beschikken. Daar kunnen experts gegevens over spanning en energie verzamelen tot 20 km onder de grond. Op die manier is het mogelijk om meer nauwkeurige voorspellingen te doen.

De brandweerman

aardbeving

redding van Jiang Yuhang (foto Xinhua)


aardbeving

Jiang Yuhang (2e van rechts) vandaag foto Xinhua


Op 17 mei 2008, vijf dagen na de beving haalden brandweermannen een jongen van 20 vanonder het puin. Hij had 123 uur vastgezeten. Jiang Yuhang besloot om  reddingswerker te worden zoals diegenen die hem een tweede leven hadden geschonken. Hij ging in dienst en werd in dezelfde groep ingedeeld die hem had gered. Jiang kreeg een opleiding en werd officier. De afgelopen 10 jaar heeft hij zelf menig leven gered. Xinhua brengt een fotoreportage over wat hem overkwam en hoe hij hierop heeft gereageerd.

De herinnering

In de #10YearsAfterWenchuan series laat sixthtone op verschillende manieren zien hoe de aardverschuiving levens tot op de dag van vandaag bepaalt. De Chinese Engelstalige website publiceert een reeks van 100 betekenisvolle foto’s van de ‘frontlijn’. Ze zijn ontroerend en genomen direct na de ramp of iets later. Er is een podcast en artikelen over getroffen families en individuen.
Xinhua, sixthtone.com, Wikipedia,
 

2 comments for “10 jaar geleden: de aardbeving van Wenchuan

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *