100.000 steuren uitgezet, een stap in de lange mars van biodiversiteit (UPD)

Afgelopen zaterdag zijn duizenden Chinese steuren uitgezet in de Jangtse, de langste rivier van China. Een typerend evenement in een context van langdurige milieubescherming, onderzoek en biodiversiteit.

Medewerkers van de China Three Gorges Corporation (CTG) hebben afgelopen zaterdag 100.000 Chinese steuren uitgezet in de Jangtse. Dit gebeurde in Yichang, (provincie Hubei, Centraal-China).

Drie kloven

Er zijn verschillende waterkrachtcentrales en stuwdammen in de prefectuur Yichang. De bekendste is de reusachtige Drieklovendam, de Three Gorges Dam. Die spectaculaire plek van de Drie Kloven heeft ook haar naam gegeven aan een veelzijdig waterbouwkundig bedrijf. Er is overigens ook een Three Gorges University. Aan deze universiteit studeren veel buitenlanders.

Naar zee

De vissen die zaterdag werden uitgezet waren afkomstig van kweekvijvers en het is de bedoeling dat ze de natuurlijke, wilde omgeving van China’s langste rivier gaan bevolken. Naar verwachting zullen ze uiteindelijk van Yichang naar de midden- en benedenloop van de Jangtse trekken om dan de oceaan in te zwemmen. De vissen zullen na tien jaar weer terugkeren naar de Jangtse om te paaien. In totaal zullen deze week uiteindelijk zo’n 200.000 Chinese steuren in drie groepen worden uitgezet in de Jangtse.

Van bedreigd..

De Chinese steur is kenmerkend voor het waterleven in de Jangtse. In China noemen ze hem ‘de panda van het water’. Door overbevissing, scheepvaart en vervuiling in het verleden stond de soort echter op de rand van uitsterven. Een nadeel van de bouw van stuwdammen was verder de verstoring van de natuurlijke paaiplaatsen en routes die de vissen traditioneel volgden. In 2010 werd de steur door de International Union for Conservation of Nature aangemerkt als een ernstig bedreigde soort.

..naar beschermd

China verbood de commerciële visserij op Chinese steur al in 1983 en gaf de vis in 1988 de status van ‘belangrijke beschermde diersoort op nationaal niveau’. Tot nu toe heeft de CTG de grootste kunstmatige populatie Chinese steuren gekweekt. Hiermee is een sterke basis gelegd voor het duurzame voortbestaan van Chinese steursoorten. De uitzetting van afgelopen zaterdag was de 68e sinds 1984 door de CTG. Intussen werden er ongeveer 5,5 miljoen Chinese steuren uitgezet. Volgens deskundigen is het aantal van deze vissen dat met succes de oceaan heeft bereikt de afgelopen jaren enorm toegenomen. Aanvankelijk kon slechts ongeveer 30 tot 40 procent van deze Chinese steuren hun weg naar de open zee vinden, maar nu is het aantal gestegen tot 60 tot 70 procent, wat grotendeels te danken is aan de toenemende inspanningen van China om de ecologie van de Jangtse en zijn stroomgebied duurzaam te beschermen. In 2021 begon China het 10-jarige visverbod in de Jangtse af te dwingen, en in hetzelfde jaar trad de Wet ter Bescherming van de Jangtse in werking.

Doelgericht onderzoek

Het blijft niet bij kweken en uitzetten. Al veertig jaar lang doet de CTG nauwgezet en succesvol onderzoek met betrekking tot de voeding, de genetische opbouw, en (niet-invasieve) methodes om het geslacht vast te stellen. Biologen hebben de vissen gezenderd die bijna geslachtsrijp zijn, en zullen ze volgen via een satelliet. Zo zullen ze de verspreiding van Chinese steuren in de kustwateren van China kunnen bestuderen. Dit onder andere om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op het overleven en de activiteiten van de steuren. Met een wetenschappelijke basis als deze kan de bescherming verder worden verfijnd. In de onderzoeksgroep richten de wetenschappers zich ook op andere zeldzame vissen die typisch zijn voor de Jangtse en zijn stroomgebied. Ze delen hun nuttige ervaringen met collega’s in andere landen.

Bewustwording welkom

Nog een aspect van de studie en de regelmatig georganiseerde evenementen zoals de uitzetting van zaterdag is de zorg voor de bewustwording onder de bevolking. De mensen geven naar het schijnt een enthousiaste respons op deze educatieve kant van de zaak. De media melden dat ‘meer dan 100 mensen uit alle lagen van de bevolking en in verschillende leeftijdsgroepen, van basisschoolleerlingen tot ouderen, deelnamen aan het evenement van zaterdag’. Velen hadden zich aangemeld voor deelname via een online kanaal, om zo hun persoonlijke steentje bij te dragen aan de milieubescherming in hun regio.

Zo maakt de overheid op lange termijn systematisch werk van biodiversiteit in China. Ze doet dat planmatig en weet de beste onderzoekers in te schakelen voor dit soort projecten.

Nagekomen

Het ministerie van Landbouw en Plattelandszaken meldde maandag dat de natuurlijke ovulatie en bevruchting van Jangtse-steuren vorige week tijdens een test door onderwatercamera’s was vastgelegd en dat de eieren vrijdag uitkwamen en viszaailingen opleverden. De test werd voorbereid vanaf juli 2022 in een zijrivier van de Jangtse in Jiang’an (provincie Sichuan) in het zuidwesten van China. Op 19 maart werden 20 geslachtsrijpe steuren, 10 mannetjes en 10 vrouwtjes, in netkooien geplaatst die 24 uur per dag worden gecontroleerd. De test wees uit dat volwassen vissen uit de kunstmatige steurpopulatie het vermogen hebben om zich in het wild voort te planten. Dit is de eerste bouwsteen van een volledig herstel van de natuurlijke voortplanting van de soort in de rivier.

Bronnen: Global Times, Xinhua, Wikipedia, ctgu.edu.cn, ctg.com.cn, IUCN.org