China telt procentueel al meer lijders aan suikerziekte dan de Verenigde Staten. Voor elke persoon waarvan vast staat dat hij diabetes heeft, zijn er bovendien twee personen zich daar niet van bewust, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek.
Het onderzoek is gebaseerd op een representatieve steekproef van meer dan 98.000 personen en de resultaten staan in het tijdschrift The Journal of the American Mediaal Association. De test per persoon duurde twee uur. Blijkt dat in China tussen 2007 toen een gelijkaardige steekproef werd uitgevoerd en 2010 er 22 miljoen diabeteslijders bijkwamen, zowat het equivalent van de gehele Australische bevolking. Van de lijders wordt verwacht dat de helft effectief de ziekte ontwikkelt. Momenteel hebben 114 miljoen de ziekte en dit komt neer op 11,6 % van de volwassenen terwijl dit percentage 11,3 % bedraagt in de VS. Daarnaast zitten 493 miljoen in een pre-diabetes fase. In tegenstelling met de Amerikaanse diabeten die meestal aan overgewicht lijden, is dit niet het geval in China.
Hoe dan ook het alarmpeil is nu bereikt en het potentieel is aanwezig voor een vloedgolf aan suikerziekte gerelateerde complicaties. De snelle verandering in levensstijl is de oorzaak. Het meest alarmerend is de snelle aangroei, aldus directeur Dr Chan Wing-bun van het Chinese University of Hong Kong’s Diabetes and Endocrine Centre die benadrukt dat dit voorvalt wanneer een arme samenleving rijk wordt. Nadien wordt men meer gezondheidsbewust en gaat het percentage dalen. In Hongkong bedroeg het percentage in de jaren 90 ook 10% maar ondertussen daalde het tot 7 %.
Volgens professor Juliana Chan is vooral het groot aantal pre diabeten angstwekkend: “Velen denken dat dit een ziekte is van ouderen, maar het betreft een ongezonde jonge bevolking die hun vermogen om te werken dreigen te verliezen tijdens de fleur van hun leven”. Erevoorzitter Paul Zimmet van de Internationale Diabetesfederatie spreekt zelfs van een “catastrofe zonder voorgaande in de opkomst van de ziekte”. Hij vraagt zich af hoe China dit groot probleem zal te lijf gaan. De kosten in 2010 bedroegen 173 miljard yuan. Dit leidde tot 20 % meer inname van geneesmiddelen op 1 jaar tijd. De kosten dreigen in de toekomst dus de pan uit te swingen.