13 gedood na bomaanslag op politiestation Kashgar (upd)

De politie heeft 13 aanvallers doodgeschoten die met een vrachtwagen waren ingereden op een politiepost in het kanton Yecheng (Zuid-Xinjiang), waarna ze met bommetjes begonnen te gooien. Onder de burgers vielen geen slachtoffers.

kashgarpolitYecheng, ook bekend als Karghilik, is een oasestad behorend tot Kashgar op 120 km van de grens met Pakistan. Een groep van 13 terroristen reed er gisteren in op een politiepost en in hun vrachtwagen bevonden zich explosieven. De 13 werden doodgeschoten, drie agenten werden licht gewond, maar er vielen geen slachtoffers onder de burgerbevolking, aldus Xinhua dat het lokale bestuur citeert. Opvallend genoeg heeft de overheid het in verband met dit incident over ‘boeven’ en ‘gangsters’. Het onderzoek loopt.
In 1998 blies het terroristisch East Turkestan Islamic Movement in Yecheng een aardgas-pijplijn op en in 2012 greep er ook een terroristische aanslag plaats. Toen werden echter 15 omstaanders gedood en 14 gewond op het moment dat een door Mamuti geleide bende met messen begon in te hakken op het publiek in een winkelstraat. Recentelijk werden meer politiestations aangevallen in Zuid Xinjiang. In deze streek leven overwegend Oeigoeren.
Op 31 mei vielen 31 doden in de hoofdstad van de autonome Oeigoerse regio Urumqi toen terroristen een bom gooiden op een markt. Nog geen week geleden heeft China 13 personen geëxecuteerd wegens terrorisme en gewelddaden in Xinjiang. De terechtstellingen grepen plaats op dezelfde dag dat een Xinjiang-gerechtshof 3 anderen ter dood veroordeelde voor de aanslag met een bomauto die op het Tian’anmenplein 5 doden veroorzaakte.
Recentelijk beweerde de anti-terreur politie nog een ‘grote overwinning’ te hebben geboekt nadat 5 personen te Hotan gearresteerd werden die eveneens een bom in het publiek wilden gooien. Daarbij werden voor 1,8 ton explosieven in beslag genomen. De Chinese televisie toonde een bekentenis van een aanvaller die op 15 juni samen met anderen een speelzaal had overvallen. Hij zei dat hem verteld werd dat indien hij gedurende de aanval omkwam, hij onmiddellijk naar het paradijs zou gaan.
China voert een dubbele politiek in Xinjiang: repressie tegen terroristen en separatisten en het proberen de sociale noden te lenigen van de Oeigoeren die vinden dat ze te weinig aan de bak komen. Wat dit laatste betreft subsidieert de stad Shenzhen een geplande universiteit in Kashgar met 1 miljoen.
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *