18 terroristische verdachten geven zich over aan politie

Onder volksdruk hebben 18 personen die verdacht worden van de recente terroristische aanvallen in Xinjiang zich overgegeven aan de politie. Ondertussen heeft ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in Irak het vooral gemunt op China waar volgens hem de rechten van de Islamieten gefnuikt worden.

De terroristische aanval geschiedde te Shache in Kashgar en maakte 37 burgerdoden en 13 gewonden. De politie schoot 59 terroristen neer en arresteerde 215 anderen. Op 1 augustus vroeg het bestuur aan het publiek om informatie over de terroristen te verstrekken en beloofde ontsnapte verdachten een lichtere straf als ze zich aangaven. Tegen vorige zaterdagavond hadden 18 personen zich aangegeven. De meesten beweren aangespoord of verplicht geweest te zijn tot deelname door de bestaande leden van de terreurgroep.
Verdachte Yusoup Aili beweert dat hij in de lokale moskee aan het bidden was toen een groep binnen rende die de biddenden opriep om zich aan te sluiten bij de “heilige oorlog”. Hij rende naar huis waar hij een bijl meenam waarna hij zich bij de meute aansloot die aan de vernietigingsroes begon. Hij beweerde tegen de politie niet meer te kunnen leven met zijn schuldig geweten. Een andere verdachte zei verplicht geweest te zijn tot deelname, maar realiseert zich nu dat hij beter was weggelopen.
Volgens de politie is Nuramet Sawut de leider van de groep. Hij was voordien een imam bij een dorpsmoskee maar werd door de dorpelingen tot aftreden gedwongen. Nuramet die banden heeft met East Turkestan Islamic Movement werd doodgeschoten en ook zijn 3 broers deden aan de aanval mee. De groep vergaderde op afgelegen plaatsen waar wapens verzameld werden en de aanval werd voorbereid. Op de dag van de aanval was een politiestation en regeringsgebouwen in de gemeente Elixku het doelwit vooraleer op te rukken naar de gemeente Huangdi. Op de weg tussen Bachu en Shache werden auto’s gestopt en passagiers aangevallen of uitgenodigd mee te doen.

ISIS

isisleider

Isis-leider Abu Bakr al-Baghdadi


In Irak heeft ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi de moslims opgeroepen zich aan te sluiten bij zijn heilige oorlog tegen het westen. Volgens het Chinees blad Phoenix Weekly is ISIS van plan zijn heilige oorlog uit te breiden naar Xinjiang. In de lijst van 20 landen waar volgens de groep de rechten van moslims ondermijnd worden staat China vooraan. In zijn videoboodschap begin juli vroeg hij de Chinese moslims om hem te volgen. De Chinese minister van Politie Guo Shengkun heeft dit jaar al tot driemaal toe Xinjiang bezocht om de anti-terreur campagne te superviseren
Bron: China Daily
 

16 comments for “18 terroristische verdachten geven zich over aan politie

  1. Een “terroristische aanval” met honderden deelnemers? Het wijst erop dat extremistische groeperingen in Xinjiang hun basis aan het verbreden zijn en reeds grote groepen strijders kunnen mobiliseren. Allicht duurt het ook niet lang meer vooraleer de bewapening meer gesofistikeerd wordt. De Chinese overheid staat voor een uiterst moeilijke uitdaging. Indien ze de harten van de grote meerderheid van de Oeigoeren niet voor zich kunnen winnen blijft repressie een pleister op een houten been. Of erger, indien mocht blijken dat ook onschuldige burgers als ‘collateral dammage’ mee slachtoffer worden van de repressie.

  2. een terroristische aanval met messen en bijlen???? zijn dit geen tekenen van wanhoopsdaden? te vergelijken met de tibetaanse zelfverbrandingen?

  3. antwoord aan Huub: Zowel in Xinjiang als in Tibet verbeteren de levensomstandigheden van de lokale bevolking op alle gebied zienderogen.De term ‘wanhoopsdaad’ is dan ook onterecht. In het geval van Tibet moet het protest passen in het vredelievend imago dat de oppositie in het buitenland wil ophouden, in het geval van Xinjiang speelt het verbod op bezit van vuurwapens door burgers zeker een rol in het ‘primitieve’ karakter van de aanslagen.

  4. Hallo Frank, ik bedoelde met het woord ‘wanhoopsdaad’ dat mensen blijkbaar zelfmoordacties zien als een rechtvaardige daad. Zowel in Beijing als Kunming en deze aanslagen in Xinjiang zelf laten de wanhoop van de mensen zien. Ik wil die acties absoluut niet goed praten maar ik denk dat het goed is om te kijken naar de motieven. Zowel in de Tibetaanse zelfverbrandingen als in de Oeigoerse aanslagen herken je een zelfmoordactie. Mensen willen blijkbaar hun leven geven voor een ideaal.
    Ik vrees dat meer repressie van de weeromstuit meer aanslagen uitlokt.

  5. Welke idealen? Vroeger dacht ik ook dat er iets bestaat als een absoluut ideaal, maar de realiteit bewijst enkel dat juist door deze houding globaal gezien meer oorlogen en ellende bijkomen. De wereld heeft minder idealen nodig, maar meer pragmatisme.

  6. Het terreur in Xinjiang kan maar opgelost worden als de moslims in het Midden-Oosten terug het gevoel krijgen van gerespecteerd te worden door de internationale gemeenschap en aansluiting krijgen tot de moderniteit. Als dat gerealiseerd kan worden, dan komt vanzelf een einde aan het zogenaamde moslimterrorisme overal in de wereld. Het is in die opzicht dat China een begin maakt om het Gaza-conflict te ontmijnen: http://www.mo.be/analyse/kan-beijing-het-gaza-conflict-ontmijnen
    Nu hebben moslims in het Midden-Oosten het gevoel dat ze de speelbal zijn van het Westen. Langs alle kanten krijgen ze slagen en vinden geen aansluiting met de moderniteit. Door de globalisering zijn moslims overal in de wereld steeds sterker geestelijk met elkaar verbonden: VS, UK, Spanje, Belgie, Nederland, India, China, enz. en krijgen fanatieke stemmen steeds meer de overhand.

  7. Hallo Lok, over idealen heb je voor een groot gedeelte gelijk (ehm…maar toch heb ik nog wel een paar idelaen over…). Ik noemde dat om in te gaan op de motieven van de terroristen.
    De situatie in het midden-oosten vind ik zeer bedreigend. De militaire oplossing die Israel kiest, de guerrilla van Hamas, de opkomst van Isis… het is een ondoorzichtige kluwen van geweld en contra-geweld. Ik zie daar niet snel een oplossing voor handen.

  8. Ik denk dat iedereen wel zijn/haar eigen idealen/dromen heeft. Wat ik bedoelde is dat fanatiekelingen/extremisten hun idealen doordrijven en deze als een absolute ideologie gaan beschouwen. De ene ideaal/ideologie is heel vaak de anti-ideaal/ideologie van een ander. De mensheid heeft al eeuwen erom gevochten en doet dat nog steeds. Pragmatisme is de enige manier om tegenstellingen op te lossen.
    Ik begrijp enigszins jouw woordkeuze van “wanhoopsdaad”. Voor de mensen die meedoen aan terreur zijn zulke acties het enige wat ze menen te kunnen doen om iets aan de situatie te veranderen. Beter iets veranderen dan de eeuwige status-quo.

  9. De (moslim)terreur in China is geen geisoleerde situatie. Zolang de moslims in het Midden-Oosten het gevoel hebben dat ze niet gerespecteerd worden en zich geestelijk en materieel niet moderniseren, komen hun geestverwanten ook elders in actie met terreur. Om bij Xinjiang te blijven, ik denk ook niet dat de aanslagen in China gaan eindigen door de levensomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren. En meer repressie zal ook niet helpen, zelfs niet als we de geopolitieke factor buiten beschouwing nemen. De lont van het kruitvat zit namelijk in het Midden-Oosten.

  10. het (moslim)terreur is een wereld weide probleem en het is geen China probleem.
    waarom wel een aanslag in China en geen aanslag in België.
    1 de terroristen in België heeft meestal dubbel paspoort.
    in China hebben ze alleen maar 1 paspoort.
    2 de terroristen in België kunnen makkelijker visa krijgen in het buitenland.
    Chinese hebben altijd wel wat moeilijker om een visum een krijgen in het buitenland.
    3 de terroristen belgie spreken wel wat Arabische, turkse, nederlandse, Engels en Franse taal.
    chinese spreken alleen maar oergoers.
    4 belgie worden meestal ondersteund door het overheid en de media. kijk naar de oorlog in libia en syrie. nu assad aan de winnende handen zijn draaien de media en de overheid een 180 graden.
    5 belgie terreur leven in een minderheid Terwel Chinese leven in het meerderheid in hun regio.
    met andere woorden terroristen moet je exporteren als je het minder in je eigen land wil.

  11. Hallo hahaha, misschien is de vraag meer:
    Waarom zijn de Oeigoer moslims zo opstandig en de Hui niet?
    Dat gaat dus niet over moslims buiten China, maar over dezelfde religie BINNEN China.

  12. ik heb wat moslims vrienden in Nederland die krijgen elke een jihad spam mail in hun inbox vanwege hun naam.
    in China is dat net zo hui moslims hebben geen Arabische naam dus.

  13. @Hahaha:
    1. Dat er (tot nu toe) geen aanslag in België is, wil nog niet zeggen dat er geen dreiging is, integendeel zelfs.
    2. “terroristen moet je exporteren als je het minder in je eigen land wil” Ik zou voorzichtig zijn met deze stelling. Op een dag komen ze terug, dan wordt het gevaarlijk. Ook separatisten uit Xinjiang vechten mee in Syrië en Irak! Zie: http://www.scmp.com/news/china/article/1561136/china-says-xinjiang-extremists-may-be-fighting-middle-east
    3. Hahaha heeft een fenomeen vastgesteld die ik ook een tijdje geleden heb opgemerkt. In het Westen werden de regimes van Libië en Syrië gelijkgesteld met het Kwade. Lokale verzetsgroepen werden verwelkomd… totdat men merkt dat uit eigen rang moslims er naartoe trekken om mee te strijden met de rebellen. De logica zegt dat men (in Europa) dolblij zou moeten zijn dat mensen uit eigen rang vrijwillig gaan vechten tegen het Kwade en dat ze bij terugkomst als helden verwelkomd zouden moeten worden. Het tegenovergestelde gebeurde.

  14. @Huub
    Waarom zijn Marokkanen zo opstandig en de Indonesiërs niet? Het gaat ook over dezelfde religie BINNEN Nederland/Europa.
    Ik heb geen pasklare antwoorden. Misschien ligt het verschil in de cultuur? Indonesiërs en het Hui-volk zijn puur Aziaten. Aziaten lossen tegenstellingen op via de weg van het pragmatisme en veel minder via de weg van de ideologie.

  15. aan lok:
    in Nederland heeft in de jaren 70 wat Indonesische terroriste een trein en school gekaapt.
    dus wat je zegt klopt niet.

  16. Het ging om de Molukse KNIL’ers die een eigen staat wilden stichten los van Indonesië met de hulp van Nederland. Molukse jongeren kwamen in opstand na een verbroken belofte van de Nederlandse overheid.
    Dit had niets te maken met terreur op basis van religie of cultuur. Maar nu zijn we te ver afgedwaald van het oorspronkelijke onderwerp…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *