Op een groen blaadje 37

Kort Milieunieuws

Qinghai-Tibet plateau beschermd
De regering heeft een alomvattend plan uitgebracht dat tijdens de komende 20 jaar het milieu  wil beschermen op het Qinghai-Tibetplateau. Het plan betreft  eveneens andere provincies als Xinjiang, Sichuan, Yunnan en Gansu en is verder opgedeeld in een driestappenplan. Tegen 2015 moet elke soort milieuvervuiling worden verminderd; tegen 2020 moet het milieu verbeteren en de economie geïntegreerd worden in het milieu, en in 2030 moeten alle natuurlijke systemen zijn hersteld. Zoals bekend lijdt het plateau aan overbegrazing en woestijnvorming. Het plan bakent ook tien sleutel-beschermingsgebieden al zoals de Qilianberg en het driestromenland.
Bedreigde kraanvogelsoort neemt toe
Door milieu-inspanningen is een bedreigde diersoort in Tibet terug aan uitbreiding toe. Het gaat om de zwarte kraanvogel waarvan er in Tibet maar 3900 waren in 1992; 6900 in 2007 en nu 8000, overigens 80 % van ’s werelds totaal. De vogel behoort tot China’s 90 bedreigde diersoorten, maar staat eveneens op een analoge lijst van International Union for Conservation of Nature (IUCN). Vorig jaar heeft Tibet opnieuw drie natuurgebieden toegevoegd waardoor de regio nu 47 natuurgebieden telt, 8 nationale boszones, drie moerasgebieden en vier geologische parken.
Binnen Mongolië breidt bosareaal uit.
Dit jaar wil Binnen-Mongolië 800.000 ha bos bijplanten om woestijnvorming en zandstormen tegen te gaan. Volgens regeringstatistieken is de helft van Binnen-Mongolië aangetast door woestijnvorming. De regering wil dat de bosoppervlakte aangroeit tot 21,5% tegen 2015 en de oppervlakte weiden tot 43%. Tegen dan zou de milieuverloedering moeten zijn tegen gegaan. Van 2005 tot 2010 heeft China 27 miljard yuan gespendeerd aan de strijd tegen woestijnvorming in Binnen-Mongolië.
Meer recyclage van kledij
Ook de textielindustrie moet meewerken aan het 12° vijfjarenplan om meer te gaan recycleren. Dit blijkt een hele opgave want in de voorbije 5 jaren werd jaarlijks 9,9 % meer vezels verwerkt. De komende jaren mag de vooruitgang “maar” 4,5 % bedragen. Vorig jaar bedroeg het volume zes maal de hoeveelheid uit 2005. Het recycleren van kledij tot vezels is moeilijker dan van bijvoorbeeld plastic-flessen. De kost is ook nog hoog en er moeten nog technische problemen worden overwonnen, aldus  hoofdredacteur Wang Qianjin van tekstielportaal webtex.cn aan de  Global Times
Nieuwe waterkracht-centrale in Tibet

Laohuzui in opbouw


In de prefectuur Nyingchi werd het Laozuhui-hydrostation in werking gesteld. De centrale die op 343 km ligt van Lhasa, moet dagelijks 2,5 miljoen kWh naar Lhasa sturen De bouw begon in 2007 en heeft 1,2 miljard yuan gekost.  Nyinchi bezit reeds een paar waterkracht-centrales: de prefectuur heeft 77.000 ha rivieren en meren en nog 60 miljoen kW aan waterkracht reserves.
Peking maar op 8 in steden top 10
China’s hoofdstad staat maar op de achtste plaats in de lijst van steden waar het aangenaamst leven is. Op één staat Kanton, twee Shanghai,  en verder  Nanjing,  Yinchuan, Hohhot. Peking moet het tegen de anderen afleggen wegens de inflatie,  de hoge vastgoedprijzen, het snelle leefritme en het pover milieu, niet in het minst door het autoleed.
BYD levert e-bussen aan Frankfurt.

BYD E12-elektrische bus


BYD uit Shenzhen heeft met de stad Frankfurt een “Letter of Intent” getekend voor de levering van een drietal exemplaren van zijn eBus en twee laadstations. Ze zullen onder meer als shuttle gebruikt worden naar de luchthaven.  Het model E12 is de langste elektrische bus op de markt. Het is reeds in Shenzhen en Changsha uitgetest en kan 250 km rijden zonder herop te laden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *