De UNESCO heeft zondag te Qatar twee Chinese sites toegevoegd aan het Werelderfgoed. Vooreerst werd de Zijderoute erkend op gemeenschappelijke aanvraag van China, Kazakhstan en Kirgizië. Ook het 2400 jaar oud kanaal tussen Hangzhou en Beijing kreeg een erkenning waardoor het aantal erkende Chinese sites op 47 komt.
De zijderoute was een handelscorridor tussen Azië en Europa die dateert van 2000 jaar geleden en die ook aan de basis lag van culturele uitwisselingen. De aanvraag tot erkenning was gemeenschappelijk ingediend zowel door China, Kazakhstan als Kirgizië, meteen een transnationale première voor het land. Langs de Zijderoute bevinden zich 33 erfgoedsites, 22 in de Chinese provincies Henan, Shaanxi, Gansu en de Xinjiang Oeigoerse autonome regio; Kazakhstan en Kirgizië hebben er acht en vijf. Secretaris generaal Du Yue van de Chinese delegatie hoopt dat de erkenning de culturele uitwisselingen tussen de 3 landen zal verdiepen. President Xi Jinping opperde vorig jaar tijdens een reis aan Centraal Azië het idee om langs de voormalige zijderoute een economische gordel uit te bouwen die een soort geactualiseerde moderne versie zou zijn van de zijderoute.
Kanaal
Het grote kanaal is echter een nog functionerend levend erfgoed en eigenlijk van het kaliber als de Lange Muur. Het gaat om het grootste project van burgerlijke engineering voor de industriële revolutie. Met zijn 1700 km is het de langste kunstmatige waterweg in de wereld en is ook al 2400 jaar oud. Het grote kanaal dateert uit de vijfde eeuw voor onze tijdrekening en speelde twee eeuwen later een belangrijke rol bij de eenmaking van China. Het kanaal tussen Hangzhou en Beijing dat de Gele rivier met de Jangtse verbindt, was zowel belangrijk in transport, irrigatie als stormcontrole. Op zijn hoogtepunt vervoerden 8000 boten jaarlijks 300.000 ton graan. Het liet de keizers ook toe om inspectietochten uit te voeren.
Momenteel is enkel de sectie tussen Hangzhou en Jining in Zuid Shandong bevaarbaar. Voortdurend worden aan het kanaal beschermingsmaatregelen uitgevoerd. Een hedendaagse waardige opvolger van het kanaal is de omleiding van water uit het zuiden dat de bevolking uit het noorden van water moet voorzien. Andere door de Unesco erkende kanalen zijn de Amsterdamse grachten en het “Canal du Midi” in Frankrijk. In totaal telt China nu 47 sites die door de UNESCO erkend zijn.
Japans bordeel
In eigen land heeft China een oud bordeel in Nanjing de status van beschermd historisch gebouw gegeven. Het bordeel was vroeger in Japanse handen. Met de beschermde status wil Peking de Japanse oorlogsmisdaden in Nanjing benadrukken. Het complex omvat 7 huizen en was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste militaire bordeel van Azië met meer dan 200 zogenaamde troostmeisjes. Dit waren meisjes en vrouwen die door de Japanse militairen gedwongen werden zich te prostitueren en historici schatten dat 200.000 Aziatische meisjes gedurende de oorlog dit lot ondergingen. Nanjing had 40 van dit soort Japanse ’trooststations’, maar ze zijn allemaal door de jaren heen tegen de vlakte gegaan.
Bronnen: China Daily, Wikipedia, UNESCO, NOS