China viert momenteel de terugkeer van Tibet bij het Chinese moederland van 60 jaar geleden. Een delegatie uit Beijing woont de viering bij en bij die gelegenheid werd bekend dat China 3 miljard supplementair uittrekt om een beter hoger onderwijs te bezorgen aan de Tibetanen.
In mei 1951 ondertekende een delegatie van de dalai lama een akkoord van 17 punten met de Chinese regering die in 1949 aan de macht kwam. De Chinese soevereiniteit over Tibet werd vastgelegd en is al gauw erkend door de overgrote meerderheid van de landen in de wereld. Beijing spreekt van de vreedzame bevrijding van Tibet, maar het kan niet worden ontkend dat de aanwezigheid van het zegevierende Volksbevrijdingsleger de feodale boeddhistische leiders van het gebied mee zal hebben overtuigd om het akkoord te ondertekenen. De terugkeer van Tibet was een van de stappen die werden gezet om de territoriale eenheid en integriteit van China te herstellen. Het land had immers tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw voortdurend de dreiging gekend van in stukken uiteen te vallen door de activiteiten van de oorlogsheren met hun eigen koninkrijkjes, het instellen door Japan van een onafhankelijke marionettenstaat in noordoostelijk China, de afsplitsing van Tibet enz. Na 1951 bleven ‘er nog drie herenigingen te gaan’: Hong Kong, Macao (beide intussen gebeurd) en Taiwan.
Vice-president Xi Jinping en 59 afgevaardigden van de regering, woonden de feestelijkheden in Lhasa bij, met onder andere de opening van een tentoonstelling over de verwezenlijkingen van de voorbije 60 jaar, in het museum van Tibet. Bij die gelegenheid werd bekend dat Beijing 3 miljard yuan (meer dan 300 miljoen euro)gaat uitgeven om het aantal Tibetanen dat universitair onderwijs volgt te verhogen van de huidige 23% van afgestudeerden middelbaar onderwijs naar 30%. Van de 3 miljard yuan zal één derde gaan naar de infrastructuur van de instellingen en de rest zal besteed worden aan een betere kwaliteit van het onderwijs en onderzoek. Momenteel zijn er 13.000 Tibetaanse hogeschoolstudenten.Tussen 1951 en 2010 heeft de regering reeds meer dan 70 miljard yuan gespendeerd aan onderwijs in Tibet. Het analfabetisme is gedurende de laatste 6 decennia in de autonome regio gedaald van 95% naar 1,2 % volgens gegevens uit het recente witboek over Tibet. Tijdens zijn verblijf bracht Xi ook een bezoek aan de universiteit van Tibet. Xi bezocht verder ‘gewone burgers van verschillende bevolkingsgroepen’ en ‘overhandigde hen geschenken’. Wat voor geschenken? 6000 TV-sets op zonne-energie, 710.000 zonne-zaklampen, 150 computers, 710.000 snelkookpannen… De Chinese regering heeft woensdag beslist de komende 5 jaar voor 138 miljard te investeren in Tibet in 226 grote projecten die op langere termijn 330 miljard zullen kosten.
Bronnen: Xinhua ,SCMP, China Daily