Er is in Xinjiang een gevecht geweest tussen personen die van terrorisme werden verdacht en de politie. Daarbij zijn 21 mensen omgekomen: zes verdachten en 15 buurtwerkers en politiemensen. De Verenigde Staten wijzen beschuldigend naar Beijing, in China gaan stemmen voor een strenger optreden.
Wie dacht dat na de gebeurtenisen in Boston en de manier waarop de Amerikaanse autoriteiten die aanpakken de VS begrip of sympathie zouden opbrengen voor China ,vergist zich. De US State Department woordvoerder Patrick Ventrell heeft bij China aangedrongen op ‘een diepgaand en transparant onderzoek van het incident’ en een ‘correcte procesbescherming’ van de Oeigoeren. Oeigoeren moeten alle bescherming krijgen ‘ voorzien niet alleen in de Chinese grondwet maar ook door de internationale mensenrechten’. Hij riep verder op de religieuze rechten te respecteren.
Een editoriaal in China Daily riep dan weer op op tot ‘beslissende maatregelen om terroristische cellen in het land uit te schakelen’
Het gebeurde in het arrondissement Bachu, van de prefectuur Kashgar, op duizend km van de hoofdstad Urumqi. De officiële versie van het gebeurde: drie buurtwerkers merkten verdachte figuren op, gewapend met messen, in iemands huis. De ambtenaren belden hun toezichthouders, maar werden gegijzeld door de verdachten. Toen nog meer buurtwerkers en de politie aankwamen werden zij aangevallen door de verdachten die de buurtwerkers doodden en het huis in brand staken. De politie kreeg versterking. Zes verdachten werden neergeschoten en acht anderen gearresteerd. Van de vijftien gedode overheidsambtenaren waren er 10 Oeigoeren. Er is een onderzoek gestart. De ordediensten vermoeden dat er een terroristische aanval werd voorbereid. Volgens een plaatselijke organisatie van Turks-Oeigoerse Moslims was de aanleiding van het incident een illegale huiszoeking waarbij een dode viel. Ook de separatistische ballingenorganisatie Wereldcongres van Oeigoeren die haar kantoor in Duitsland heeft, heeft dit tegen de BBC gezegd. De VRT nam in haar verslag deze versie zonder meer voor waar over. Westerse journalisten zeggen dat ze wel kunnen rondreizen in Xinjiang, maar voortdurend op de vingers worden gekeken. Dat maakt het moeilijk om de tegenstrijdige versies die er altijd van dit soort incidenten zijn te verifiëren.
Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP