21-ste China-ASEAN expo te Nanning

Voor de 21-ste maal wordt te Nanning de jaarlijkse expo China-ASEAN gehouden, dit jaar onder het thema Vrijhandelszone 3.0 tussen beide. China is al 15 jaar op rij de grootste ASEAN-handelspartner terwijl ASEAN al vier jaar op rij de grootste handelspartner van China is. De vijfdaagse expo vindt plaats op bijna 200.000 m² met Maleisië als ereland naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen. We belichten van naderbij de fruithandel.

Foto Xinhua Disclaimer

ASEAN Secretaris-generaal Kao Kim Hourn vindt dat de expo door de jaren heen een bewijs leverde van de duurzame vriendschap, samenwerking en gedeelde welvaart tussen China en de ASEAN-landen. Hij voegde eraan toe dat de expo sinds haar oprichting in 2004 is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor dialoog, samenwerking en ontwikkeling in sectoren als infrastructuur, landbouw, technologie, onderwijs en toerisme. ‘De beurs heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische integratie tussen de ASEAN en China, door investeringsstromen en grensoverschrijdende economische kansen te vergemakkelijken en zo de basis te leggen voor de opbouw van een meer verbonden, veerkrachtige en dynamische regio’, voegde Kao eraan toe.

China is al 15 jaar op rij de grootste handelspartner van de ASEAN, terwijl de ASEAN al vier jaar op rij de grootste handelspartner van China is. De cumulatieve wederzijdse investeringen tussen China en de ASEAN-landen hebben volgens het ministerie van Handel $ 400 miljard dollar overschreden, In de eerste zeven maanden van dit jaar bedroeg de bilaterale handel $ 552 miljard, een stijging van 7,7%.

De openingsceremonie van de de 21e China-ASEAN Expo trok ongeveer 1100 deelnemers. Het thema dit jaar is het bevorderen van de ontwikkeling van een China-ASEAN Vrijhandelszone 3.0 en groei van hoge kwaliteit van deze regio. De expo over 200.000 m² heeft Maleisië als ereland wegens de 50-ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen. Dit jaar werd een nieuwe sectie geïntroduceerd om strategische opkomende industrieën te belichten, waarbij de nieuwste ontwikkelingen en technologieën worden getoond op gebieden zoals digitale technologie, nieuwe energie en intelligente verbonden voertuigen.

Toespraken

Expomodel van trein op waterstof Foto: Xinhua Disclaimer

In videotoespraak tijdens de openingsceremonie zei de Maleisische premier Anwar Ibrahim dat China een belangrijke handelspartner is voor Maleisië.  Vicepremier Vongsey Vissoth van Cambodja  geloofde dat de twee partijen vruchtbaardere resultaten kunnen bereiken door hun samenwerking op het gebied van handel en economie, waarbij de vrijhandelsovereenkomst tussen China en ASEAN nieuwe kansen biedt. Vicepremier Kikeo Khaykhamphithoune van Laos -dit jaar roulerend voorzitter van de ASEAN-, merkte op dat 2024 werd uitgeroepen tot het Jaar van de Uitwisselingen tussen personen van ASEAN tot China en vond dat de samenwerking tussen China en de ASEAN niet enkel tot uiting komt in handel en investeringen, maar ook in cultuur en toerisme. De Vietnamese vicepremier Ho Duc Phoc stelde vier prioriteitsgebieden voor de toekomstige samenwerking tussen China en ASEAN voor: het bevorderen van evenwichtige en duurzame handel, het verbeteren van strategische connectiviteit & het uitbreiden van regionale economische corridorroutes, het aanmoedigen van hoogwaardige investeringen in opkomende sectoren en het versterken van culturele en toeristische uitwisselingen.

Fruithandel

Fruit uit te laden uit vrachtwagens in fruithandelscentrum van gemeente Youyi te Pingxiang, Foto: Peoples Daily Disclaimer

De bruisende fruithandel is een hoogtepunt geworden in de handel in landbouwproducten tussen beide partijen. Momenteel is China de grootste exportmarkt voor Vietnamese landbouwproducten, waarbij Vietnamees fruit zoals durian en drakenfruit erg in trek is bij Chinese consumenten. China is eveneens een belangrijke bestemming voor Thais fruit. De twee partijen hebben zestien landhavens toestemming gegeven voor de fruithandel. E-commerceplatforms voor verse voedingsmiddelen hebben groenten- en fruitinkoopbases opgezet in Vietnam en Thailand en zijn nieuwe kanalen geworden voor lokale landbouwproducten om de Chinese markt te betreden. In de eerste 7 maanden van dit jaar rapporteerden Chinese e-commerceplatforms een stijging van 48,6% in de verkoop van Thaise durian. Met de voortdurende toevoeging van nieuwe fruitsoorten uit ASEAN-landen die zijn goedgekeurd voor de Chinese markt, zijn steeds meer ASEAN-vruchten in trek bij Chinese consumenten tegen gunstigere prijzen.

Onderzoeker Gao Lingyun aan het Institute of World Economics and Politics schrijft de bloeiende fruithandel tussen China en de ASEAN-landen toe aan meerdere factoren. Ten eerste heeft de volledige toepassing van het RCEP beleidsdividenden vrijgemaakt waardoor de handelskosten aanzienlijk zijn gedaald; ten tweede hebben beleidsmaatregelen zoals snelle inspectie en quarantaine in het kader van het RCEP het verkeer van fruit en andere landbouwproducten bevorderd. Hij schijft de bloeiende fruithandel ook toe aan de steeds sterkere infrastructurele connectiviteit, het verbeterde grensoverschrijdende logistieke systeem en de diverse keuzes die ASEAN-fruit de Chinese consumenten biedt..

Uit Vietnam ingevoerd drakenfruit te Youyi (Pingxiang) Foto: Peoples Daily Disclaimer

Volgens statistieken heeft China, dankzij de douanevereenvoudiging die het RCEP met zich meebrengt, in de eerste 11 maanden van 2023 in totaal 46,61 miljard yuan verse durians ingevoerd uit landen die lid zijn van het RCEP, zoals Thailand en Vietnam, wat 1,7 keer zoveel is als in dezelfde periode van 2021, voordat de overeenkomst van kracht werd. Bovendien zijn de afgelopen jaren, met de uitvoering van grote projecten zoals de New International Land-Sea Trade Corridor en de China-Laos Railway, de koelketen en de koelinstallaties in de regio voortdurend verbeterd, een belangrijke steun voor China’s import van fruit. Een insider uit de sector wijst erop dat China en de ASEAN-landen een aanzienlijke seizoens- en categoriecomplementariteit in de fruitproductie hebben laten zien. China blinkt uit in de productie van fruit zoals appels en peren terwijl de ASEAN-landen gespecialiseerd zijn in tropisch fruit zoals mango’s en durians. In een recent rapport van de Vietnamese krant Nhan Dan staat dat Vietnam momenteel de grootste leverancier van durians en verse bananen aan de Chinese markt is. Gao zei dat China en de ASEAN-landen in het kader van samenwerkingsverbanden zoals het RCEP de bestaande samenwerkingsmechanismen en -platforms verder zullen verbeteren en optimaliseren om de samenwerking te verdiepen en zo betere ontwikkelingsperspectieven voor ASEAN-fruit op de Chinese markt te creëren.

Lees ook over ons bezoek aan Nanning/Guangxi

Bronnen Global Times, Peoples Daily