Zowel buitenlandse als binnenlandse telecomfirma’s zetten hun beste beentje voor in afwachting dat China in het tweede semester de licenties toekent voor 4G. Duidelijk is nu al dat China hierin een avant-garde rol gaat spelen en dat het Chinese signaal meer universeel aanvaard zal worden dan de Chinese 3G-standaard.
De uitspraak van minister Miao Wei dat de 4G-licenties voor het jaareinde verwacht kunnen worden wekt bij de telecomfirma’s heel wat verwachtingen en enthousiasme. Een markt van 1 miljard telefoons opent wel perspectieven. IHS-iSupply voorspelt dat China in 2017 439 miljoen 4G aansluitingen zal tellen waarvan de helft bij China Mobile. De telecomgroten als Ericsson, Nokia-Siemens, Alcatel Lucent of de chipset- en GSM-producent Qualcomm en Samsung bereiden zich voor op het gevecht voor de 4G-markt in China. Vicevoorzitter Mats H. Olsson van Ericsson Asia-Pacific verwacht dat China de grootste 4G-markt wordt. Het ministerie raamt dat 500 miljard yuan zal geïnvesteerd worden in de uitbouw van het testnetwerk en dat dit een miljard wordt na de commerciële opstart. China Mobile heeft al bekend gemaakt dat 42 miljard of de helft van zijn investeringen dit jaar zal gaan naar de uitbouw van het 4G-netwerk. China Unicom belooft jaarlijks hier 5 tot 10 miljard in te stoppen als het een licentie krijgt. Zowel Unicom als China Telecom doen testen.
Ericsson zegt niet tevreden te zijn met de resultaten tot nu toe. Tijdens de eerste ronde van aanbestedingen voor 4G kregen de buitenlandse firma’s maar 30% van de taart. Ollson zegt in het verleden veel aandacht te hebben besteed aan de VS, Japan en Zuid-Korea en de FDD-LTE-netwerken. Hij belooft voortaan meer naar China te zullen kijken omdat dit land zijn TD-LTE-technologie heeft. In tegenstelling tot de meer verwarde toestand in 3G waarin 3 diverse signalen concurreren -het VS, Europese en het eigen Chinese 3G-signaal dat nauwelijks buiten China gebruikt werd- zullen er in het 4G-tijdperk wereldwijd maar twee varianten bestaan: het westerse FDD-LTE signaal en het Chinese TD-LTE. China Mobile voorzitter Xi Guohua verwacht dat het Chinese signaal de helft van de wereldmarkt kan veroveren.
Vergeleken met de FDD-LTE-technologie die al toegepast wordt in diverse landen, is de ontplooiing van het Chinese signaal eerder beperkt. Voorzitter Borchert van Nokia-Siemens is gelukkig met de voortrekkersrol die China Mobile speelt bij het opzetten van proefnetwerken in 15 steden. Ook de verkopers van netwerkapparatuur zoals Juniper Networks en Cisco Systems pikken wat graag een graantje mee van de nieuwe kansen die zich aandienen. Hoofd marketing Chang Gang van Ericsson hoopt dat de buitenlandse firma’s tijdens de volgende ronde aanbestedingen meer zullen binnenhalen dan de 30 % van de eerste ronde. De hogere prijs is een zwakte vergeleken met de Chinese concurrenten. Huawei kreeg 23 % van de markt en ZTE 21 % aldus IHS-iSuppli. Anderzijds kunnen de buitenlandse firma’s argumenteren dat als het Chinese signaal wereldwijd wil aanvaard worden, China er belang bij heeft dit ook via hen te laten verlopen.
Binnenlandse
De binnenlandse firma’s hopen echter ook op een steuntje in de rug door de nieuwe mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld ZTE dat het afgelopen jaar 2,84 miljard verlies maakte, het eerste verlies sinds 1997. Vorig jaar moest het 7000 personeelsleden afdanken of 9 % van het bestand. ZTE begon sinds de jaren negentig aan een expansie in het buitenland en was een uitdager voor Ericcson, Alcatel Lucent in vele markten van Afrika en Azië. Dit op zoek gaan naar nieuwe markten eiste blijkbaar zijn tol en ZTE komt nu terug naar de Chinese wortels. ZTE woordvoerder David Dai Shu noemt de Chinese telecommarkt een goudmijn omdat de 3 operatoren rijk zijn aan cash. Hij heeft het over globale investeringen dit jaar ter waarde van 345 miljard door de 3 operatoren (dus niet enkel voor 4G). ZTE hoopt dus ook op een deel van de koek om zo het verlies uit 2012 te kunnen wegwerken. Huawei dat beter presteerde in 2012 hoopt wellicht precies hetezelfde. Kortom er komt nog heel wat touwtrekken voordat de licenties uitgedeeld zijn.
Bronnen: China Daily, SCMP