5 opgepakt in fastfood voedselschandaal

Shanghai Husi heeft fastfoodketens McDonalds en KFC vlees toegeleverd waarvan de versheidsdatum overschreden was. Vijf topmensen zijn aangehouden maar nu breidt de Chinese vertwijfeling over de kwaliteit van het voedsel zich ook uit naar de Westerse bedrijven en ketens.

macdofafoEen programma van Dragon TV, een zender uit Shanghai, bracht aan het licht dat de firma Husi waarvan de eigenaar de OSI-groep is uit Illinois, bedorven vlees verwerkte en er een nieuwe versheidsdatum op aanbracht. Husi leverde zowel aan McDonalds als aan Yum!Brands dat eigenaar is van de fastfoodketens KFC en Pizza hut. De eetwareninspectie van Shanghai heeft daarop 160 ton rauw vlees en 1107 ton voedsel van Husi in beslag genomen. Naar verluidt werden meer dan 5000 dozen met bedorven vlees gevonden. De firma leverde aan 150 bedrijven waaronder ook Ikea en de Chinese keten Dicos. De fabriek in Shanghai werd ondertussen gesloten. De politie ondervroeg al 22 kaderleden van klantbedrijven en legde er ook beslag op 100 ton voedsel. 5 topmensen worden ondervraagd door de politie. Volgens Xinhua zouden de wanpraktijken eerder een georganiseerde praktijk zijn dan misdragingen door individuen. In het Husi-filiaal uit Hebei heerst consternatie omdat daar de regels zeer streng toegepast worden. Yum heeft 6387 eetgelegenheden in China terwijl McDonals er 2000 bezit. De helft van Yums inkomen en een derde van de winst komt uit China.

Reactie

Zowel McDonals als Yum!Brands vroegen hun filialen te stoppen met het aanbieden van Husiproducten. husiraidHet is niet de eerste keer dat de fastfoodketens getroffen worden door een voedselschandaal want in december 2012 werd antibiotica aangetroffen bij de groep Liuhe die leverde aan Yum. Volgens het Volksdagblad is de snelle uitbreiding van de fastfoodketens niet gevolgd door een analoge interne opleiding over voedselveiligheid. Walmart dat  ook getroffen werd door een vleesschandaal heeft vorig jaar de inspectie en audits van toeleveranciers opgevoerd met de helft. Uit een online enquête bij 1800 personen blijkt nu dat de helft van de respondenten de westerse fastfoodketens niet meer vertrouwen. Twee derden zouden niet meer eten in dergelijke eetgelegenheden maar een derde antwoordt dat het ze niet kan schelen en dat ze al gewoon zijn aan de minderwaardige kwaliteit van voedsel. Vermelden we nog dat de Rabobank zopas een rapport publiceerde waarin voorspeld wordt dat de Chinese invoer van vlees tegen 2018 zou verdubbelen.
 
Bronnen: China Daily, Peoples Daily, SCMP
 

5 comments for “5 opgepakt in fastfood voedselschandaal

  1. Als ik in China ben, probeer ik zo vaak mogelijk bij Walmart boodschappen te doen. daar is nog enigszins controle. De markt is een rampzalig onhygiënische plaats.

  2. De laatste jaren heeft men in China te veel blindgestaard op groei om de massa werklozen van werk te voorzien. Daardoor was er te weinig overheidscontrole geweest qua voedselveiligheid.
    Nu China geleidelijk aan een transitie maakt naar een groei gebaseerd op consumptie, staat voedselveiligheid steeds meer op de politieke agenda. Ik schreef ’transitie”, dus men is er nog niet. Ik schat dat men er nog ongeveer 10-15 jaar tijd nodig zal hebben om de boel degelijk op te kuisen.
    Hoewel er geregeld schandalen het licht zien, wil het nog niet zeggen dat men daar vergif verkoopt. In grote steden is de levensverwachting bijna vergelijkbaar met de rijke westerse landen. Als toerist is het mogelijke gevaar bijna verwaarloosbaar door de kleine hoeveelheden.
    De marktwerking heeft een positieve kant zoals efficientie, maar overheidscontrole is eveneens onontbeerlijk. Dat was men vergeten en nu wordt de rekening gepresenteerd. Hetzelfde verhaal met de milieuvervuiling in China.

  3. En Lok, vergeet niet, je kunt in China ongelofelijk LEKKER eten !

  4. ok er moet zeker betere controle komen, maar de voedsel culture in China moeten niet de dupe van worden.
    want kraampje en markt op straat is onderdeel van China.
    nu mogen we geen levende kip meer verkopen in Beijing vanwege vogelgriep.
    ook nog is China echt zo erg in vergelijking met andere Aziatisch landen zoals Vietnam, Birma en India.
    of is het gewoon zo dat deze landen geen goede reporter heeft die zulke schandaal aanpakt. en is de EU ook wel zo veilig.
    want wie controleer het paardenvlees schandaal, vergiftigd taugé in Duitsland en het strooi zout dat als keukenzout worden verkocht in de EU.
    want er zijn ook erg veel schandalen.
    ja de overheid moet het voortouw nemen maar ook de ondernemers moeten ook het voortouw nemen. als zo door gaat is erg moeilijk om nog wat zaken te doen in China.

  5. Het klopt dat ook in de rijke westerse landen regelmatig voedselschandalen het licht zien. Westerse geimporteerde producten worden soms ook tegengehouden en vernietigd aan de Chinese douane omdat ze niet voldoen aan de plaatselijke veiligheidsnormen.
    Maar als je de verhoudingen bekijkt, dan heeft China hierin nog een grote inhaalbeweging te maken. Betere voedselveiligheid is een goede zaak voor China, omdat dit impliceert dat de meest elementaire behoeftes min of meer opgelost zijn (in de rijkere provinciesteden en oostkust).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *