Het nieuwe Actieplan Mensenrechten is uit. De nationale beleidsvoornemens zijn gisteren voorgesteld door de Chinese regering. In haar visie op de mensenrechten komen levensstandaard en levenskwaliteit eerst. Verder ligt de nadruk op de uitdagingen van dit moment.
Het Informatiebureau van de Staatsraad heeft het Nationale Actieplan Mensenrechten van China (2016-2020), gisteren bekendgemaakt. Het is het derde plan van die aard. Het eerste actieplan mensenrechten was voor de periode 2009-2010, het tweede voor 2012-2015.
Uitdagingen
Bijzonder aan de periode waarvoor dit derde plan geldt is de speciale doelstelling. Tegen 2020 wil de regering dat de Chinese maatschappij ‘op alle vlakken een redelijke welvaart’ kent. Dat moet ook zichtbaar zijn op het niveau van de mensenrechten. Periode en doelstelling van het Actieplan vallen samen met die van het 13e Vijfjarenplan.
In China is er een voortdurende vooruitgang op het vlak van de mensenrechten. Die progressie verloopt in sommige jaren sneller of langzamer. Soms is er een grote sprong voorwaarts, maar er kan op deelgebieden ook een terugval voorkomen. Er blijven problemen, ook met betrekking tot vitale belangen van de bevolking. Aan de ontwikkeling van de rechtsstaat (in China een socialistische rechtsstaat, redactie ChSq) en de wettelijke bescherming moet nog hard worden gewerkt. Op gezamenlijke, regelmatige bijeenkomsten zal het toezicht en de beoordeling beter moeten verlopen. Het moet de bedoeling zijn het actieplan daadwerkelijk en volledig uit te voeren.
(sommige) mensen eerst
Opvallend is dat China het grootste belang blijft toekennen aan collectieve ‘mensenrechten van de tweede en derde generatie’. Dat zijn rechten aangenomen na de Tweede Wereldoorlog en vervolgens tussen 1972 en 1992 (verklaringen van Stockholm en van Rio). Die keuze was een gespreksthema van het China-Europe seminar on human rights, deze week in Chongqing (zuidwesten van China). Europese en Chinese experts behandelden daar vooral de mensenrechten van de etnische minderheidsgroepen. Er waren onder andere opvallende bijdragen van de Nederlandse professoren Zwart (Universiteit Utrecht) en van der Braak (VU Amsterdam).
Voor de regering loopt de bescherming van de mensenrechten parallel met de ontwikkeling van de economie en in de maatschappij. Dat zal in de komende vijf jaar niet anders zijn. Het Actieplan Mensenrechten noemt specifieke doelgroepen en regio’s die meer middelen gaan ontvangen. Geld en ondersteuning gaan naar het platteland, naar afgelegen en achtergebleven gebieden. De burgers daar horen dezelfde toegang te krijgen tot de openbare diensten waar steden en welvarende zones van genieten.
De Chinese voorkeur voor collectieve mensenrechten zie je aan de nadruk op de bescherming van ecologische mensenrechten en op de partijopbouw. Het begrip van een ‘op mensen gerichte aanpak’ duikt ook weer prominenter op in het actieplan. Het recht op levensonderhoud en ontwikkeling blijft in China het eerste mensenrecht. ‘Welvaart en een allround emancipatie van de burgers vormen zowel vertrekpunt als einddoel’, aldus de officiële tekst.
De volledige tekst van het Actieplan Mensenrechten, in het Engels vindt u hier.
Korte video’s over het actieplan op de nationale televisie vindt u hier, hier en hier
Xinhua, Wikipedia,