Macron in China: Bilan van het bezoek

President Macron was in China samen met 50 Franse topzakenlieden. Maar het agentschap Bloomberg vindt dat Macron’s oproep om de economische relaties met China ‘ in een nieuw evenwicht te brengen’ alles bijeen weinig opgebracht heeft.

Dit zijn volgens Bloomberg de belangrijkste aspecten van het bezoek.
Macron heeft er alles aan gedaan om de Chinezen te verleiden. Hij begon zijn bezoek in Xi’an, startpunt van de historische zijderoute. Hij prees hun cultuur, tot en met het citeren van Wang Mian, een dichter uit de Yuan dynastie. Hij postte zelfs een filmpje op twitter waarin men hem bezig ziet met het correct leren uitspreken van Chinees. Het is een oproep tot actie tegen de klimaatverandering. President Xi had het over de historische betekenis van de betrekkingen tussen beide landen en loofde president De Gaulle die ze in 1964 herstelde. Frankrijk kreeg vroeger een panda uit China. Macron bracht nu een paard van de Republikeinse Garde voor de Chinese president.

Handel en investeringen

President Macron stelde zich voor als officieuze woordvoerder voor handel van de EU. Hij legde sterk de nadruk op ‘wederkerigheid’. Voor wat hoort wat. De oude zijderoute liep in twee richtingen, aldus Macron. De nieuwe moet dat ook doen. Concreet: Europese bedrijven moeten gemakkelijker op de Chinese markt geraken; de normen moeten voor China en de EU dezelfde zijn. Hij waarschuwt voor protectionisme indien het handelstekort van de EU met China niet verkleint. Frankrijk alleen heeft een handelstekort van 30 miljard dollar met China.
En China moet ook meer investeren in Frankrijk. De Chinese investeringen in Frankrijk zijn immers maar een fractie van de Franse in China. Maar Frankrijk zal wel kritisch beoordelen welke Chinese investeringen gunstig zijn. Zonder voordelen voor Frankrijk zullen Chinese bedrijven geen Franse technologie kunnen opkopen.
De boodschap kwam waarschijnlijk niet onverdeeld positief over. De Chinese premier verklaarde : ‘We hopen dat Frankrijk meer zal investeren in China, dat de uitvoer van hoogwaardige Franse producten naar China zal toenemen, en dat Frankrijk verder de beperkingen op de uitvoer van hoogtechnologische producten naar China zal opheffen.’ (deze beperkingen, die onder meer wapens betreffen, zijn ingesteld in 1989 als reactie op de incidenten van Tian An Men)

Weinig echte contracten

Het team van Macron temperde op voorhand de verwachtingen voor nieuwe contracten. Het kwam zo uit. Er zijn vooral intentieverklaringen ondertekend. Het aantal vaste contracten bedraagt maar een handvol. Een levering van straalmotoren door Safran, twee contracten voor dienstverlening door EDF zijn de toppers. Het lang verwachte miljardencontract voor de bouw van een opwerkingsfabriek voor nucleair afval door AREVA is nog steeds niet rond. En ook voor de 184 Airbussen die zouden besteld worden is er nog geen contract, alhoewel president  Macron zegt een belofte te hebben. Airbus heeft wel besloten de capaciteit van zijn assemblagefabriek in Tianjin te verhogen tot 6 toestellen per maand vanaf 2020. Voor het voorstel tot samenwerking om de jumbo A380 in China beter te verkopen bestaat weinig Chinees animo. De stichter van Alibaba, Jack Ma ‘overweegt’ te investeren in een logistiek centrum in Frankrijk.
President Trump ging na zijn bezoek naar huis met vaste contracten voor 250 miljard dollar. Boeing verkocht driehonderd vliegtuigen. Macron verklaarde dat niet de cijfers belangrijk waren, maar de verdere opvolging van de onderhandelingen.

Geopolitiek

President Macron liet verstaan dat de EU bereid is meer afstand te nemen van de VS en meer strategisch met China samen te werken. ‘Wanneer er een wind van veranderingen waait bouwen sommigen muren terwijl anderen windmolens bouwen. Ik wil windmolens bouwen’ vertelde hij aan een groep zakenlui. Xi ging echter niet mee in die impliciete kritiek op president Trump. Hij beperkte zich tot ‘We verwelkomen de bijdragen van Frankrijk aan het uitbouwen van de betrekkingen tussen China en Europa.’ Voor China blijft een werkbare relatie met de VS immers van levensbelang.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, South China Morning Post
Op ChinaSquare.be verscheen eerder een artikel over het bezoek. Lees het hier

3 comments for “Macron in China: Bilan van het bezoek

  1. De EU markt is voornamelijk een speelveld van privé-bedrijven terwijl in China het een mix is van staats- en privébedrijven. Beide systemen zijn anders georganiseerd omdat (in theorie) de overheden beslist hebben dat dit het best is aangepast aan de omstandigheden en het meeste voordeel verschaft aan de bevolking.
    Macron smeekt om wederkerigheid. Dit impliceert een oproep om het economisch systeem te veranderen in de EU en of in China. Niet duidelijk is of hij ook een verandering in de EU bedoelt. Wellicht niet. Zal China gehoor geven aan deze oproep? Wellicht ook niet (helemaal). Zijn oproep is dus niet realistisch.
    Wat is wel realistisch?
    China en de EU moeten hun eigen economisch systeem zo organiseren dat het concurrentieel is op de wereldmarkt. Ze moeten zoeken naar hun comparatief voordeel. Dit kan door zelfreflectie (wat verloopt goed en wat niet) en door nieuwe methodes te hanteren (zelf innoveren en of leren van anderen). Dit is pas een uiting van zelfvertrouwen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *