Zal de Japanse solidariteit met China in de crisis rond het coronavirus de relaties verder verbeteren? Het is een van de goede dingen die uit de ramp kunnen voortkomen.
In Japan is het grootste aantal besmettingen buiten het Chinese vasteland geconstateerd: 616.
Veel besmettingen, veel steun
De meeste van die infecties werden gevonden op het schip dat in de haven van Yokohama in quarantaine ligt, de Diamond Princess. Japan is echter ook een van de eerste landen die China zonder aarzelen en met oprecht medeleven te hulp zijn gekomen. Die Japanse solidariteit kwam uit de hoek van de regering in Tokio, maar ook van het bedrijfsleven. Al op 23 januari heeft premier Shinzo Abe in het Japanse parlement gezegd dat Japan voluit moet gaan bij de ondersteuning van China in de strijd tegen de epidemie. Vier dagen later gaf Japan de ziekte de status van ‘speciale infectie’, wat wil zeggen dat Tokio de kosten voor verzorging van alle besmette personen in het land, ongeacht hun nationaliteit, terugbetaalt.
Initiatieven
Bedrijven, politieke partijen en academische instellingen hebben meteen collectes georganiseerd en medische voorraden naar China gestuurd. Japanse steden hebben gerichte steun gegeven aan Chinese partners waar ze een stedenband mee hebben. Iemand van het Japanse ministerie van Gezondheid, Werk en Sociale Zekerheid reageerde op berichten over incidenten rond discriminatie: ‘het is het virus dat kwaadaardig is, niet de bevolking’. De ambassadeur van China coördineert samen met de regering in Tokio de bestrijding van de epidemie in Japan zelf.
De kracht van de ervaring
De Chinese ambassade geeft ook aan landgenoten die in Japan leven en werken informatie over wat het meeste waar nodig is in China zelf. Chinese burgers en zakenlieden in Japan leveren immers een bijdrage door mondmaskers en beschermende kledij te doneren aan hun eigen land. Het is de Vereniging van in Japan wonende Chinezen die inzamelingen en vervoer organiseert. Dat alles is ongetwijfeld mede geïnspireerd en gestimuleerd door de Japanse solidariteit die de Chinezen in hun gastland om zich heen zien. In de praktijk ondervinden zowel Chinezen als Japanners hoe nuttig vriendschappelijke contacten in het wederzijds belang zijn.
Elk nadeel heeft zijn voordeel
Dat alles is door de Chinese overheid en de Chinese media opgepikt. De relaties tussen China en Japan waren in de afgelopen decennia vaak erg gespannen, maar de landen lijken al een tijdje productief aan het herstel van de vriendschap te werken. De China Daily en de Global Times zien in de Japanse solidariteit rond Covid-19 die door China in dank aanvaard wordt, een kans op verdere verbetering. Zij wijzen erop dat bij voorgaande rampen er ook al hulp ‘van de overkant’ kwam: bijvoorbeeld bij de aardbevingen van 2008 in China en die van 2011 in Japan. In een artikel van Global Times-journalisten Xu Keyue, Wan Lin en Sun Haoran wordt erop gewezen dat China de ervaringen die het nu opdoet in de strijd tegen Covid-19 met Japan zal willen delen. Ook dat zal, zo voorspellen zij, de vriendschap tussen de twee landen ten goede komen.
Diplomatie
Geng Shuang, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat China graag in nauw contact wil blijven met Japan over Covid-19 en de acties ertegen coördineren met Tokio. Geng heeft Japanse regering bedankt voor wat ze al aan solidariteit heeft getoond en hulp heeft geboden. Hij vroeg de landen in de regio om het buurland ook te steunen. De ministers van BuZa van China en Japan, Wang Yi en Toshimitsu Motegi hebben elkaar afgelopen zaterdag gesproken in München, waar ze allebei deelnamen aan de 56e Conferentie voor Veiligheid. Wang dankte Japan en de Japanners voor hun begrip en ondersteuning bij de strijd tegen het nieuwe coronavirus. ‘Op het Chinese internet wemelt het van de verhalen over Japanners die hulp geven aan China’, aldus de Chinese minister van BuZa. Wang ziet hierin een typische solidariteit onder landen uit het Oosten en hij denkt dat de vriendschap tussen de beide bevolkingen nu aan kracht en warmte zal winnen.
‘Samen verantwoordelijk’
De twee ministers voorspelden dat China de strijd tegen Covid-19 zou winnen en dat hun regeringen nu met nog meer vastberadenheid hun samenwerking in handel en economie gaan verbeteren. Japan en China kwamen in München overeen dat het staatsbezoek van president Xi Jinping aan Japan in april op de agenda blijft staan en dat ze verder werken aan de voorbereiding daarvan. Over dat staatsbezoek zei minister Motegi dat ‘de twee landen samen een verantwoordelijkheid dragen voor het bevorderen van vrede en welvaart in de wereld’. Het bezoek zou hen de gelegenheid geven te laten zien dat ze die plicht ook echt willen vervullen. Blijkbaar scheppen Japanse solidariteit en Chinese dank een groeiend besef van gemeenschappelijke belangen en een toekomst voor vreedzame co-existentie en win-win samenwerking.
Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times, Kyodo News