Traditionele Chinese geneeskunde helpt coronapatiënten

De rol van traditionele Chinese geneeskunde tegen corona is in het Westen onderbelicht. Er zijn nochtans aanwijzingen voor gunstige effecten bij de behandeling en tijdens het herstel.

De Chinezen hebben tijdens de epidemie veel ervaring opgedaan met het combineren van Westerse en Chinese geneeskunde. Tijdens de acute fase van de uitbraak in Wuhan, het epicentrum, kwam Chinese geneeskunde goed van pas.

Zhang Boli, lid van de Chinese Academy of Engineering en rector van de Universiteit voor Traditionele Chinese Geneeskunde in Tianjin, is de bekendste pleitbezorger voor de Chinese geneeskunde. Einde januari werd hij naar Wuhan gezonden om te helpen.

Bij de uitbraak van de toen nog onbekende ziekte was er paniek en werd de gezondheidszorg in Wuhan compleet overrompeld. Honderden patiënten stonden met hun familie in de wachtrij aan klinieken om zich te laten onderzoeken en opgenomen te worden. Gezonde en zieke personen stonden door elkaar.

In de laatste week van januari verbleven er tot 60.000 mensen in het hospitaal. In België, met ongeveer evenveel inwoners als Wuhan, waren dat er op het hoogtepunt tien keer minder. Twee maanden later was het aantal gehospitaliseerden gedaald tot 1.000. In België zijn er na twee maanden nog altijd meer dan 2.000

Op het hoogtepunt van de crisis bedroeg het aantal patiënten dat intensieve verzorging nodig had 12.000. Ook dat aantal lag in België ongeveer tien keer lager. Na twee maanden daalde hun aantal in Wuhan tot iets minder dan 500, een vergelijkbaar aantal met België na twee maanden.

Traditionele geneeskunde aanvullend positief in elk ziektestadium

De snelle verbetering van de toestand in Wuhan en het is volgens Zhang Boli onder meer te verklaren door het snel en totaal isoleren van zieke en vermoedelijk zieke mensen. Maar volgens hem speelde traditionele Chinese geneeskunde een belangrijke ondersteunende rol.

Zhang en zijn team begonnen met het toedienen van drie geregistreerde Chinese geneesmiddelen en werkten ook met drie speciaal ontworpen recepten. De eerste dag gebeurde dat bij 3.000 vrijwilligers. Toen beek dat deze middelen de klachten van de acute patiënten merkbaar verlichtten, groeide de belangstelling snel. De traditionele geneeskunde werd gebruikt als aanvulling bij westerse behandelingsmethoden. Uiteindelijk zouden 600.000 mensen in heel China traditionele geneesmiddelen nemen.
Zhang acht het positieve effect van alle zes recepten in de praktijk bewezen. Een klinische controletest in Wuhan zou bijvoorbeeld aantonen aan dat Jinhua Qinggan korrels positief werken bij milde of gewone COVID-19 gevallen. Patiënten zouden gemiddeld anderhalve dag minder koorts hebben. Ze hadden aanzienlijk meer witte bloedcellen wat wijst op een grotere weerstand tegen virussen.

Ook Yuan Qing, leidend arts van het departement ademhalingsziekten in het Hospitaal voor Traditionele Geneeskunde in Beijing is onder de indruk van de resultaten in Wuhan. Hij gebruikt traditionele recepten voor milde gevallen van COVID-19.

Tijdens de herstelperiode hebben veel patiënten nog symptomen zoals zwakte, gebrek aan eetlust, angsten, ademhalingsproblemen, slapeloosheid en zelfs depressie. Om in deze fase mensen te helpen bepleit Wang Rongbing, de leidende arts van het departement voor geïntegreerde Chinese en westerse geneeskunde van het Beijing Ditan Hospitaal het gebruik van traditionele methoden zoals acupunctuur, massage, taichi- of baduanjin (qigong) oefeningen.

Internationale samenwerking

Buiten China wordt traditionele Chinese geneeskunde tijdens de corona-pandemie ook toegepast in sommige andere landen als Laos, Iran, Zuid-Korea en de VS.

China werkt op dit niveau zoveel mogelijk samen door zijn ervaringen via de Wereldgezondheidsorganisatie te verspreiden. Het behandelingsplan met traditionele geneeskunde wordt in het Engels verspreid. Er is materiaal voor traditionele geneeskunde – geneesmiddelen, acupunctuur naalden, medische instrumenten- geschonken aan meer dan 10 landen. Traditionele dokters zijn gaan helpen in onder meer Italië, Cambodja en Laos.

Bron: People’s Daily

1 comment for “Traditionele Chinese geneeskunde helpt coronapatiënten

  1. Als doctor Li een acupuncturist was ipv een oogarts zou ze ook schrijven dat hij een klokkenluider was. Omdat er geen placebo groep in zit kunnen we moeilijk vergelijken of het werkt. Wel is het zo dat er geen patenten er aan vast zitten in vergelijking met andere claims zoals in Japan waar het medicijn wel werkt met een patent.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *