Zowel de Duitse kanselier Merkel als de Franse president Macron vinden dat Europa tegenover China zijn strategische autonomie moet behouden. Ze willen zich niet laten meeslepen in een anti-China politiek.
Omdat Washington aandringt op een gemeenschappelijke politiek van de VS en de EU tegenover China was een Europese reactie te verwachten. Enkele dagen geleden noemde de nieuwe Amerikaanse president Biden in zijn eerste toespraak over buitenlandse politiek China ‘de meest ernstige concurrent’ van de VS.
Kanselier Merkel en president Macron hebben hier op gereageerd na de online vergadering van de Frans Duitse Defensie en Veiligheidsraad. Merkel stelde op een gemeenschappelijke persconferentie dat de EU zijn eigen politiek tegenover China moet hebben. Een eerste stap in die richting is het investeringsakkoord met China. De EU-politiek tegenover China moet wel rekening houden met sommige punten van overeenstemming met de Verenigde Staten. Niettegenstaande dit zijn er talrijke redenen zoals de strijd tegen de klimaatwissel en andere om te werken met China zodat het multilateralisme versterkt wordt, aldus de Duitse kanselier. Meer bepaald vindt Merkel het idee van een loskoppeling (van China) in het digitaal tijdperk geen goed idee.
De Franse president Macron gaf aan dat Europese soevereiniteit inhoudt de macht zelf te beslissen en dat dit geen strategie inhoudt om zich af te stemmen op gelijk wie. Ten tweede geloven we in vrede en stabiliteit zodat een opvoering van de spanning vermeden wordt, aldus Macron. Ten derde hebben we meervoudigheid nodig in de relaties met China. Dit houdt partnerschap in op bepaalde punten zoals het klimaat waarvoor China sinds het Parijse akkoord een betrouwbare partner was.
Ook woensdag had president Macron dezelfde mening geuit voor een in Washington gebaseerde denktank Atlantic Council. Hij zei een situatie waarbij allen tegen China zouden samenspannen contraproductief te vinden, zelfs al staat de EU dichter bij de VS qua gedeelde waarden. Hij vroeg zich af wat de reactie van China zal zijn nu de VS zichzelf opnieuw wereldwijd engageert. Een telefonisch gesprek tussen Yang Jiechi en zijn VS-collega Blinken bracht alvast geen soelaas. Yang benadrukte de VS zich niet te mengen in intern Chinese problemen zoals Taiwan, Hongkong en de Oeigoeren. Waarop Blinken repliceerde dat hij zou blijven ijveren voor meer ‘democratie’ in Taiwan, Hongkong en Xinjiang. President Macron opperde tenslotte nogmaals zijn eerder voorstel om een top te houden met de vijf permanente leden van de UN-Veiligheidsraad. Overigens zal Frankrijk volgend jaar gedurende het eerste semester voorzitter zijn van de Europese Unie
Xinhua, Politico, SCMP
Sorry hoe lang hebben ze nog te gaan? Merkel gaat op pensioen en ik weet niet of Macron zou herkozen worden. Hij was van plan om een moslim concentratie kamp te bouwen en wil het filmen van politie agenten verbieden. Hun opvolgers zouden alleen hun koers volgen als er een Oeigoerse aanslag zou worden gepleegd. Maar de meeste weten niet eens dat de moordenaar van de Franse leraar een Tsjecheens vluchteling was.
Los van de personen lijkt het er toch op dat twee tendensen elkaar vonden: enerzijds de Duitse economische samenwerking met China en anderzijds het Franse politieke streven naar een meer autonome EU-opstelling