Nieuwe anti-Xinjiang campagne gericht tegen polysilicium sector

Na het verdacht maken van de Chinese katoensector wegens dwangarbeid wordt nu dezelfde methode toegepast tegen de sector van polysilicium die wereldwijd voor 45% uit Xinjiang komt en die zeer concurrentieel is. In Nederland zegt belangenvereniging Holland Solar echter dat er geen energietransitie komt zonder de Chinese zonnepanelen.

Het was in januari dat Horizon Advisory de beschuldiging van dwangarbeid in de Chinese productie van polysilicium door een studie lanceerde. Toen werd dit nauwelijks in de pers vermeld. Horizon uit Washington DC beweert over ‘een ongeëvenaarde capaciteit te beschikken ter beoordeling van de commerciële en veiligheidsimplicaties van de Chinese wereldwijde concurrentie’. Over Hongkong heeft Horizon het over ‘de Chinese bezetting’. Het Financieel Dagblad baseerde zich in zijn recent artikel op deze studie.

Weinig arbeidsintensief

In het rapport werden de bedrijven Jinko Solar genoemd en ook Xinjiang Daqo dat goed is voor 15% van de wereldwijde markt in polysilicium. Dit wordt gebruikt in zonnepanelen die wereldwijd voor 95% in China vervaardigd worden. Global Times sprak met ondervoorzitter Zhang Longgen van Xinjiang Daqo één van de vier Chinese producenten van polysilicium. Daarbij blijkt dat de arbeidskosten maar 7% uitmaken van de totale kosten; dat maar 18 van de 1934 personeelsleden uit de etnische minderheden afkomstig zijn en dat die vooral online gerekruteerd worden naast via onderwijsinstellingen, banenmarkten en referenties van werknemers. Zhang beweert recentelijk de leveranciers te hebben gecontroleerd over dwangarbeid en niets verkeerd te hebben gevonden. Overigens merkt hij op dat het verloop van personeel minder dan 3% bedraagt. Bijgevolg vraagt hij met bewijzen op tafel te komen in plaats van met insinuaties.

De 39 jarige Mongoolse management medewerker productieveiligheid zegt 9000 yuan per maand te verdienen 8 uur per dag te werken met twee vrije dagen per week; Voor hem is het duidelijk dat het gooien met modder over vermeende dwangarbeid bedoeld is om de etnische eenheid in Xinjiang kapot te maken. De reactie van Zhang valt evenwel niet uit de lucht omdat de aandelen van Xinjiang Daqo op twee maanden tijd met de helft daalden. Jinko Solar dat ook in het Horizon-ASPI rapport genoemd werd, is in de VS getroffen door short sellers.

VS maneuvers

Daarnaast heeft de VS Solar Energy Industries Association handelsgroep zijn leden opgeroepen om hun toeleveringsketens uit Xinjiang te verplaatsen. Meer dan 170 bedrijven hebben een niet bindende belofte getekend om dwangarbeid te mijden. Volgens kenner Dai Yanling vervaardigt Xinjiang 45 % van ‘s werelds polysilicium en geheel China 85%. Ook hij ontkent dat het nog een arbeidsintensieve sector is. De productie is echter zeer energie intensief zodat plaatsen met goedkope elektriciteit als Xinjiang, Yunnan en Binnen Mongolië aantrekkelijk zijn als productiebases. Voor 2010 werd het polysilicium voor de zonnepanelen gemonopoliseerd door VS en Duitse bedrijven die Chinese bedrijven dwongen met hen langdurige contracten af te sluiten. Ondertussen daalde de prijs van $450 per kilo bij de buitenlandse bedrijven toen naar $ 20 bij de Chinese bedrijven nu.

De VS-PV-sector loopt achter in vergelijking met Duitsland, Japan en China aldus nog Dai in de Global Times. In 2012 legde het US Department of Commerce hevige anti-dumping heffingen op Chinese zonnepanelen. De regering Biden wil naast de terugkeer naar het Parijse klimaatakkoord dat ook de PV sector terug op het niveau van de concurrentie komt en zelfs beter. De VS is bang van de hoge afhankelijkheid van China in de PV-toeleveringsketens vooral wegens de lagere kosten en de technologische superioriteit. McKinsey merkte al in 2018 op dat Chinese PV concurrentie die van de VS overtrof. Rabiate anti-China senatoren als Marco Rubio, Rick Scott en anderen hebben een wetsvoorstel “Keep China Out of Solar Energy Act” ingediend dat verbiedt regeringsgeld te gebruiken om zonnepanelen te kopen van Chinese bedrijven.

Nederland

Ook in Nederland hebben volksvertegenwoordigers de regering gevraagd of uit China ingevoerde zonnepanelen grondstoffen bevatten uit Xinjiang en wat de impact zou zijn op de Europese markt van hernieuwbare energie in geval de invoer van zonnepanelen uit Xinjiang zou worden opgeschort. Volgens politiek directeur Amelie Veenstra van de sectororganisatie Holland Solar worden 80% van de Nederlandse zonnepanelen in China vervaardigd en de overige 20 % gedeeltelijk. Holland Solar directeur Wijnand van Hooff  beweert ‘Stoppen met deze panelen is stoppen met de energietransitie. Die grondstof uit Xinjiang verbieden is alle zonnepanelen ter wereld verbannen en dat gaat zijn doel voorbij’

Andere sectoren

Chinese experts menen, dat na de aanvallen op het katoen en de PV-sector nog andere bloeiende sectoren zullen geviseerd worden zoals mechanische en elektrische producten, elektrische energie en aardolie. De VS wenst blijkbaar de Chinese deelname in de wereldwijde leveranciersketen drastisch te verminderen. De voorbereiding van de aanval dateert al uit 2018 toen VS-legerofficier Lawrence Wilkerson becommentarieerde dat de ‘CIA de Oeigoeren kon gebruiken om China te destabiliseren’. Wilkerson was stafchef van VS minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell tijdens de periode van 2002 tot 2005.  

Gao Lingyun van de  Chinese Academy of Social Sciences meent echter omdat de prijs van polysilicium in China lager ligt dan in de VS, Brazilië of Australië dat de boycot van het polysilicium niet zal slagen. De prijs van het Chinese katoen ligt wel hoger dan in andere landen, maar China kan dit katoen kwijt in eigen land omdat het zelf met een katoentekort zit. Volgens onderzoeker Wang Yao is momenteel vooral de uitvoer van mechanische en elektrische producten naar landen langs de zijderoutes florissant, dus mogelijk een toekomstig doelwit. In 2019 stonden ze in voor 27% van de totale Xinjiang uitvoer ter waarde van 33 miljard yuan.

Global Times, Financieel Dagblad, greentechmedia.com, netherlandsnewslive.com, solarmagazine.nl

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *