Chinese vaccins worden cruciaal voor armere landen

China is van plan zijn vaccinproductie op te drijven tot 5 miljard dosissen tegen eind 2022. Daarmee kan het niet alleen zichzelf beschermen maar wordt het een sleutelfactor in de snelheid waarmee armere landen zullen kunnen inenten.

Sinovac productielijn

Tegen eind van dit jaar moeten er voldoende vaccins geproduceerd worden om 70% van de Chinese bevolking te vaccineren. Dat gaat om 980 miljoen mensen. Maar China houdt tegelijk vast aan de belofte om van de vaccins een internationaal ‘publiek goed’ te maken en zal even veel vaccins uitvoeren als het intern gebruikt. Dat heeft Feng Duojia, president van de China Association for Vaccines gezegd. Naar schatting zijn wereldwijd 10 miljard vaccins nodig om de pandemie onder controle te krijgen.

Het streefdoel van vijf miljard eind 2022 is een vertienvoudiging van de Chinese productiecapaciteit vóór de pandemie.
Volgens Feng zijn er 18 massaproductielijnen in opbouw. Hij herinnert eraan dat bij het verhogen van de productiecapaciteit meer komt kijken dan productielijnen bouwen. Het verzekeren van een hoge kwaliteit wordt een hele uitdaging.

Vandaag zijn al 200 miljoen dosissen toegediend aan Chinezen.
Aangezien er nauwelijks nieuwe besmettingen zijn vertrekt de Chinese inentingsstrategie van prioritaire regios met hoger risico – havens, grenssteden, grote steden, streken waar eerder clusters uitbraken. Verder werkt men in prioritaire bevolkingsgroepen zoals werkers in de koudeketen, medisch personeel en overheidsambtenaren die in contact met het publiek komen.

Uitvoer vooral naar ontwikkelingslanden

Om de ongelijke verdeling van vaccins in de wereld te verbeteren kijken de ontwikkelingslanden vooral naar China, India en Rusland.

Einde maart had China 100 miljoen dosissen uitgevoerd, dat was even veel als de uitvoer van India en de Europese Unie samen. Intussen zijn er ongeveer 200 miljoen uitgevoerd. China heeft al bilaterale beloften voor 500 miljoen dosissen gedaan. Er werd intussen geleverd aan meer dan 100 landen en organisaties.

Sinovac heeft tot heden 260 miljoen dosissen verspreid, waarvan 160 miljoen in het buitenland. Dit bedrijf staat al het verst met massapoductie. Het haalt nu 6 miljoen dosissen per dag. De CEO van het bedrijf Yin Weidong verklaarde op het Boao Forum for Asia dat het 10 landen gaat selecteren waaraan het de technologie zal overdragen. Het bedrijf laat al vaccins produceren in Brazilië en Indonesië.

In maart hebben de leiders van de Quad (VS,India, Australië en Japan) beloofd de productie in India op te drijven zodat ze minstens een miljard vaccins aan armere landen kunnen leveren tegen einde 2022. Het plan is expliciet voorgesteld als een zet tegen de Chinese vaccin-invloed. Door de dringende nood in India zelf en het tekort aan Amerikaanse grondstoffen ligt dit programma momenteel nog stil.

Kwaliteit en goedkeuring

De vaccins voor China worden goedgekeurd door het Chinees Voedsel- en Geneesmiddelenagentschap. Vaccins die uitgevoerd worden proberen de goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te krijgen.

Vijf Chinese vaccins zijn door China goedgekeurd voor gebruik in noodsituaties (de huidige pandemie valt daaronder). De bescherming tegen besmetting ligt tussen 50 en 79%. Zoals bij de in Europa gebruikte vaccins ligt de besmetting tegen ernstige symptomen of overlijden een stuk hoger.

Momenteel zitten 19 vaccins in de goedkeuringsprocedure van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vijf daarvan zijn Chinees. Er wordt gehoopt dat de vaccins van Sinovac en Sinopharm einde deze maand zouden kunnen goedgekeurd worden.
Een remmende factor is dat Chinese vaccinproducenten nauwelijks ervaring hebben met de internationale goedkeuringsprocedures voor vaccins. In het verleden zijn slechts vier Chinese vaccins door de WHO-procedures gegaan.

Opvallend zijn bijvoorbeeld de sterk uiteenlopende resultaten van de clinische testen in verschillende landen. Aangezien China zelf geen besmettingen heeft gebeuren die allemaal in het buitenland. Van het Sinovac vaccin wordt door de fabrikant een bescherming van iets meer dan 50% tegen besmetting opgegeven op basis van een Braziliaans rapport.. Daarmee voldoet het aan de normen van de WHO. Maar de vrijgegeven testresultaten variëren van 3% bescherming in een voorlopig en onvolledig Chileens rapport tot 90% in een Turks. Uit het volledig Chileens rapport blijkt volgens de Chinese televisie CGTN toch een bescherming van 67% tegen symptomen die een ziekenhuisopname nodig maken en 80% tegen overlijden, terwijl Bloomberg expert Russell 84 en 100% vermeldt. De Bloomberg experts wijzen er ook op dat de uiteenlopende resultaten sterk beïnvloed worden door randvoorwaarden (categorieën deelnemers, virusvarianten, variabele dosissen en/of duur tussen twee inentingen) die in de verschillende landen. verschillen.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, People’s Daily, CGTN (Chinese televisie), Reuters, bloomberg

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *