De weg door de diepste canyon ter wereld is zaterdag voltooid. Daardoor krijgt een afgelegen arrondissement in Tibet een betere toegang. De mogelijke bouw van waterkrachtcentrales komt ook dichterbij.
De Grote Canyon van de Yarlung Zangbo- bij ons beter bekend als de Brahmapoetra- is met 6009 meter de diepste ter wereld. De streek in het zuidoosten van de autonome regio Tibet was tot nu toe moeilijk bereikbaar.
Na zeven jaar bouwen ligt er nu een verharde weg door het gebied. Als laatste werd een tunnel van meer dan 2 kilometer geboord. De weg van 67 kilometer loopt van het kanton Pad dat bij het stedelijk arrondissement Nyinchi hoort naar het kanton Baibung van het arrondissement Medog. Het project heeft 2 miljard yuan ( 260 miljoen euro) gekost. Daarvan werd 110 miljoen yuan uitgegeven aan maatregelen om het milieu te beschermen.
De weg volgt deels een vroeger bergpad. Het maximale niveauverschil is 2.892 meter. Door de nieuwe weg wordt de tocht van de stad Nyingchi naar Medog ingekort van 346 naar 166 kilometer en vermindert de reistijd met acht uur. Medog heeft een oppervlakte van 7.000 km² en telt slechts 11.000 inwoners.
Voorbereiding op waterkrachtcentrale?
Het project is uitgevoerd door de China Huaneng Group , een staatsbedrijf gespecialiseerd in energieprojecten. Misschien is dit geen toeval. De canyon biedt grote mogelijkheden voor een of meerdere waterkrachtcentrales. Doordat de regio afgelegen en moeilijk toegankelijk was werden er nog geen concrete plannen gemaakt maar het huidige vijfjarenplan voorziet in het kader van de uitbouw van niet-fossiele energieopwekking haalbaarheidsstudies voor de verdere ontwikkeling van waterkracht in het bekken van de Yarlung Zangbo.
De zes bestaande en eventuele toekomstige dammen op de rivier in China veroorzaken onrust bij Hindoenationalisten in India waar de rivier door stroomt vooraleer in Bangladesh samen met de Ganges een delta te vormen. India heeft zelf drie dammen op de rivier en één in aanbouw.
Bron: Xinhua