Egypte heeft zijn eerste miljoen Chinese vaccins geproduceerd. Ook elders komt de lokale productie van Chinese vaccins op gang.
Het Egyptische bedrijf VACSERA heeft al één miljoen Sinovac vaccins geproduceerd. Die zullen na eindcontrole vanaf augustus toegediend worden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het wil dit jaar nog 80 miljoen dosissen kunnen produceren. Het hoopt ook op basis van deze ervaring door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geselecteerd te worden om vaccins te produceren en te verdelen in de regio rond de oostelijke Middellandse zee. Begin juni was 2,5% van de Egyptische bevolking van 102 miljoen mensen ingeënt. Dat moet 40% worden tegen het einde van dit jaar.
Egypte is een voorbeeld van de Chinese strategie om zoveel mogelijk productielicenties in de wereld te verlenen. Volgens informatie van Global Times zijn minstens negen landen onder licentie bezig met het opzetten van fabrieken van Chinese vaccins, bestemd voor de lokale markt. Naarmate meer Chinese vaccins goedgekeurd worden door de WHO zal het aantal licenties verder oplopen.
Zo veel mogelijk mensen een vaccin bieden
De productie van Chinese vaccins is met technische steun van China opgestart in Brazilië, De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte. Dus in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika, drie regio’s waar de nood hoog is en weinig westerse vaccins geleverd worden. De Chinese licenties hebben tot doel betrokken landen sneller vaccins te kunnen leveren, en waar mogelijk te steunen om een regionale leverancier te worden en zo de toegang tot een vaccin voor een reeks landen te verbeteren.
De ambassadeur van de VAE in China verklaarde aan Global Times dat zijn land via COVAX, het vaccinatieplan van de WHO, wereldwijd Sinopharm vaccins wil verdelen. De VAE waren één der eerste landen ter wereld om massaal te vaccineren. Sinds mei is dat met lokaal geproduceerde vaccins, nadat de VAE als eerste een productielijn van Chinese vaccins startte. De productiecapaciteit was aanvankelijk 2 miljoen dosissen per maand, maar wordt opgevoerd tot 200 miljoen per jaar.
Het Braziliaanse staatsbedrijf Butantan Institute was partner van Sinovac voor fase drie van de klinische testen. Half mei startte het de eerste afvullijnen voor Sinovac vaccin op. Die kunnen twee miljoen dosissen per dag aan. Brazilië is één van de meest getroffen landen ter wereld en snakt baar vaccins.
Andere landen met licentiehouders voor Chinese vaccins zijn Indonesië, Turkije, Maleisië, Mexico en Pakistan.
In Mexico en Pakistan is de productie van het CanSinoBIO vaccin begonnen onder een exclusieve licentie voor gebruik in het land. CanSinoBIO heeft een systeem van online en offline technologietransfer opgezet.
Indonesië rekent erg op het vaccin van Sinovac want de verhoopte AstraZeneca dosissen zijn sterk vertraagd.
Half mei hadden volgens Africa Data Hub 17 Afrikaanse landen toegang tot Chinese vaccins en slechts drie tot Amerikaanse.
Voordelige samenwerking met berekend risico
Een typisch schema voor lokale productie – zoals bijvoorbeeld in Brazilië – voorziet dat de Chinese fabrikanten het actieve bestanddeel vanuit China leveren, en aan de lokale partners technische bijstand en know-how verlenen voor het verder afwerken en afvullen van het vaccin.
Het voordeel van deze procedure is dat men sneller en veiliger kan werken dan bij het opzetten van een volledige nieuwe vaccinfabriek. De volledig eigen productie van vaccins op basis van gedeactiveerde virussen vereist bovendien laboratoria met beveiligingsniveau 3 (4 is het hoogste) die niet overal bestaan. Tegenover gewone invoer van vaccins is er bovendien een prijsvoordeel, een hogere beschikbare capaciteit en in sommige gevallen de mogelijkheid om door uitvoer van vaccins deviezen te verdienen.
Chinese experts waarschuwen wel dat dit systeem niet zonder risico’s is. Er kunnen problemen of vertragingen opduiken bij het transport van het actieve element, en de verdere verwerking, bewaring en verdeling door instellingen met weinig relevante ervaring kan mislopen. Daarbij komen juridische aspecten van verantwoordelijkheid en mogelijke imagoschade. Toch overtreffen de baten voor de volksgezondheid ruimschoots de risico’s.
Bronnen: Global Times, Egypt Today