Klimaatbeleid China moet en kan slagen

Grote delen van de wereld lijken in brand te staan of in overstromingsgevaar te verkeren. Ook China kent extreme weersverschijnselen. Op het klimaatbeleid van dat land moet en mag de wereld waarschijnlijk zijn hoop stellen.  

klimaatbeleid
Foto Global Times / Li Hao

Het Centrum voor Klimaatbeleid van de Meteorologische Dienst van China heeft een Blue Book on Climate Change in China uitgegeven.

Juli 2021

Onder andere met dit rapport luidt de overheid de alarmbel voor China en ondersteunt ze de motivering voor de zware inspanningen om de geplande koolstofneutraliteit te bereiken. Ambtenaren wijzen op zeer hoge dagtemperaturen en hoeveelheden neerslag die China de afgelopen maand heeft gekend. Dit jaar was de julimaand heter dan voorgaande jaren en de op een na heetste sinds 1961. In heel China is de neerslag in juli met 3,2% toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren. Het meest opvallende gevolg waren de overstromingen in Henan die 300 slachtoffers hebben geëist en honderdduizenden burgers hebben getroffen. De gemiddelde economische schade is volgens officiële gegevens de afgelopen vijf jaar enorm geweest. De verliezen door de overstromingen van dit jaar hadden een waarde van 123 miljard yuan (meer dan 16 miljard euro). Dat is niet eens een record voor de periode 2015 – 2021. Tijdens de boekpresentatie van het Blue Book zei een van de opstellers dan ook dat ‘voortdurende opwarming en intensivering van extreme weersomstandigheden een aanzienlijke bedreiging vormen voor het ecosysteem en voor de sociaaleconomische ontwikkeling’.

klimaatbeleid
Afbeelding Twitteraccount van Simone Tagliapietra

Warmer klimaat, stijgende zeespiegel, vaker extreem weer

Van het Blue Book komt binnenkort een volledige versie uit. In Sixth Tone staat al een overzicht van belangrijke bevindingen uit het rapport. Dit is de link naar de Chinese versie van het voorlopige rapport, met veelzeggende grafieken, kaartjes en statistieken. Het jaar 2020 was een van de drie warmste jaren ooit gemeten, en in China was dat fenomeen nog extremer. De afgelopen 20 jaar waren de warmste periode voor China sinds het begin van de 20e eeuw. In die tijdspanne vielen negen van de tien warmste jaren sinds 1901 gemeten. Ook het gemiddelde zeeniveau in de buurt van de kustgebieden van China steeg van 1980 tot 2020 sneller dan het wereldwijde gemiddelde in dezelfde periode: met 3,4 millimeter per jaar. Extreem zware neerslag is tussen 1961 en 2020 toegenomen, terwijl sinds het midden van de jaren negentig aanzienlijk meer extreem hoge temperaturen zijn gemeld. Ondertussen is het voorkomen van extreem lage temperaturen verminderd. Volgens het rapport is de Chinese klimaatrisico-index de afgelopen zes decennia dan ook gestegen. (De index is een berekende beoordeling van de risico’s van klimaatrampen op basis van historische gegevens en voorspellingen).

Wat veroorzaakt klimaatverandering?

Zoals bekend leveren broeikasgassen een belangrijke bijdrage aan de stijgende temperaturen in China en elders. De wereldwijde gemiddelde concentraties van dergelijke gassen, waaronder koolstofdioxide en methaan, bereikten vorig jaar recordhoogten, aldus het Blue Book, dat gegevens van de Wereld Meteorologische Organisatie aanhaalt. In China is de concentratie van kooldioxide-emissies in verder ongerepte gebieden, zoals de noordwestelijke provincie Qinghai, sinds 1990 jaarlijks gestaag toegenomen. In de loop der jaren heeft China zijn afhankelijkheid van steenkool echter geleidelijk verminderd en meer hernieuwbare bronnen aan zijn energiemix toegevoegd. China heeft beloofd om tegen 2030 de maximale CO2-uitstoot te bereiken en tegen 2060 koolstofneutraliteit.

klimaatbeleid
illustratie Global Times / People Visual Chen Xia

Wat doet China?

In een BBC -artikel van 9 augustus staat dat het beleid van China bepalend is voor het succes van de strijd tegen de klimaatverandering in de wereld. De Engelse openbare zender heeft vervolgens een dubbele boodschap. De auteur, journalist David Brown, benadrukt dat in absolute cijfers de uitstoot in China het grootste is van alle landen in de wereld en dat er nog steeds koolstofcentrales bijgebouwd worden. Anderzijds leidt China, volgens diezelfde journalist, de wereld bij de overgang naar schone energie en de productie van groene technologie. China wordt volgens zijn artikel ook sneller groen dan alle andere landen in de wereld. Het BBC- artikel besluit: ‘China heeft een aantal grote voordelen, met name zijn vermogen om vast te houden aan langetermijnstrategieën en grootschalige investeringen te mobiliseren’.

klimaatbeleid
juli 2021 Technicien zonnepanelen aan het werk (foto Xinhua / Huang Bohan)

Reden tot vertrouwen

De verklaring hiervoor gaf Xi Jinping in april 2021, bij zijn deelname aan de klimaatconferentie voor wereldleiders, georganiseerd door de VS. Xi benadrukte dat ecologische vooruitgang en natuurbehoud essentieel zijn in het algemene plan van China voor de opbouw van het socialisme. De historische beslissing om een groen en koolstofarm pad naar ontwikkeling te volgen is volgens de Chinese president genomen op twee gronden. Er is het verantwoordelijkheidsgevoel om te streven naar een ​​’gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid’. Er is ook de eigen, Chinese behoefte aan duurzame ontwikkeling en bescherming. Xi waarschuwde dat de inspanningen zwaar zullen zijn, maar dat China de met kolen gestookte opwekking van energie strikt zal beheersen. Dat gebeurt planmatig: de toename van het kolenverbruik wordt streng beperkt gedurende het 14e vijfjarenplan (2021 – 2025) en het hele beroep op steenkool moet geleidelijk worden afgebouwd tijdens het 15e vijfjarenplan (2026 – 2030). Het Blue Book on Climate Change in China kan helpen om twijfelaars onder ambtenaren, ondernemers en bij de bevolking (voor zover die er nog zijn) over de streep te trekken.

Bronnen: Sixth Tone, China Daily, Ministerie BuZa China, BBC, Wereldmeteorologische Organisatie van de VN, Wikipedia, Weiqin.qq.com (platform van Tencent), Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *