Een plan en meer middelen voor ouderenzorg

De Chinese regering heeft het vijfjarenplan voor de ouderenzorg bekendgemaakt. Het voorziet negen specifieke vooruitgangspunten. De financiering komt zowel van de overheid als van de ‘maatschappij’, lees privé-investeringen.

In 2020 was 18,7% van de Chinese bevolking ouder dan 60. Dat is 5,44% meer dan tien jaar eerder. Deze evolutie zal zich nog een tijd doorzetten terwijl China evolueert naar een vergrijsd land zoals Japan en sommige Europese staten.

Maar het huidige vijfjarenplan toont aan dat de regering zich van de uitdaging bewust is en maatregelen neemt. Het stelt dat met voldoende materiële middelen, voldoende personeel, in combinatie met een traditionele cultuur van ouderenzorg door de kinderen, China in staat moet zijn het vergrijzingsvraagstuk met succes aan te pakken.

Het plan voorziet negen specifieke actiedomeinen: De meest opvallende zijn de verbetering van de sociale zekerheid (pensioenen en ziekteverzekering), de uitbreiding van het net van ouderenzorg en het toegankelijker maken voor meer ouderen, een betere kwaliteit van de voorzieningen, een betere gezondheidszorg voor ouderen, het ondersteunen van economische sectoren gericht op dienstverlening aan ouderen, de creatie van een ouderenvriendelijke sociale omgeving, en het waarborgen dat de rechten en belangen van ouderen gerespecteerd worden.

De doelstellingen worden ook in cijfers vastgelegd, zoals het aantal bedden in rusthuizen en het aandeel van de bedden voor hulpbehoevende ouderen.
De regering zal in dat kader instellingen hervormen of oprichten, de steunmechanismen uitbreiden en het budget verhogen.

Het officiële persagentschap Xinhua benadrukt de ontwikkeling van de ‘zilvereconomie’, die er moet voor zorgen dat er een ‘gelijke en gemakkelijke toegang is tot diensten en producten voor ouderen met specifieke moeilijkheden’. Men plant minstens tien industriezones die zich gaan toeleggen op een duurzame ‘zilvereconomie’. Een reeks steden zullen als model het voortouw nemen. In de planning voor infrastructuur zal men voorrang geven aan een betere toegang voor ouderen.

De financiering van de ‘zilvereconomie’ komt zowel van de overheid als van de privésector. Vanaf 2022 zal men minstens 55% van de ongeveer 150 miljard yuan opbrengsten van de nationale loterij besteden aan het ondersteunen van ouderenzorg.

Bronnen: Xinhua, Renmin Ribao (Chinees)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *